„Блумбърг“: Френските милиардери излъгаха, не са дали нито стотинка за „Нотр Дам“

в ПО СВЕТА

Френските милиардери, които публично обявиха, че ще дадат стотици милиони за възстановяването на символа на Париж, катедралата «Нотр Дам», все още не са платили внесли нито стотинка за възстановяването на паметника, съобщава «Блумбърг», позовавайки се на църковни и бизнес служители. Това съобщи News. bg.

Вместо това, главно американски и френски граждани, чрез благотворителни фондации «Нотр Дам», стоят зад първите дарения, които плащат сметките и заплатите на 150-те работници, наети от катедралата след пожара на 15 април.

Пожарът напълно унищожи покрива на «Нотр Дам» и изведе извън списъка на посещаваните културни обекти катедралата.

В момента на «Нотр Дам» работата продължава денонощно и комитетът разчита на благотворителните фондации, за да финансира първата фаза на реконструкцията. Работниците са изправени пред сериозната задача да изчислят отравянето с олово вследствие на пожара, което бе установено в района на «Нотр Дам».

Андре Фино, говорител на комитета по възстановяването на «Нотр Дам» обяснява, че донорите искат да знаят за какво ще се харчат парите им, като за тази цел трябва да им се предоставят плановете за възстановяването на паметника.

До момента са събрани около 9% от обещаните средства за възстановяването на паметника. При това 90 на сто от тях са дошли от САЩ.

«Американците са много щедри към «Нотр Дам», паметникът е много обичан в Америка», коментира Мишел Пико, ръководител на благотворителния фонд «Приятели на «Нотр Дам».

Почти 1 млрд. долара бяха обещани от някои от най-богатите семейства и компании във Франция още в първите часове и дни на инцидента, който разтърси Франция. Това предизвика и критики, че обявените дарения са толкова големи, че са израз по-скоро на суетата на донорите, отколкото инспирирани от искрено желание за запазване на културното и църковното наследство на Франция.

Френският премиер Едуар Филип обяви международен конкурс за архитекти за възстановяване на кулата на катедралата Нотр Дам след специално заседание на кабинета за реконструкцията на катедралата.

Властите нямат оценка за общите разходи за ремонтните дейности. Макрон заяви, че иска катедралата да бъде възстановена след пет години, което бе определено като огромно предизвикателство и историческа отговорност».