Биткойн се представя по-добре от Visa, Mastercard и PayPal

в Крипто

Платформата за анализ на криптовалутни данни DataLight публикува доклад, сравняващ Биткойн като метод на плащане с Visa, MasterCard и PayPal.

Изследването измерва традиционните финансови показатели като годишни промени в цените и промени в капитализацията.

Според анализа, традиционните платежни системи показват над 10% ръст. За сравнение, Биткойн отбеляза рязък спад.

Сравнение: Биткойн срещу Visa, MasterCard и PayPal

По време на бичия пазар в края на 2017, капитализацията на BTC се увеличи от $25 милиарда до $240 милиарда след движението на пазарната капитализация на Visa. До 2018, средната дневна волатилност на Биткойн беше три пъти по-висока от 6-процентната волатилност на конкурентите.

Проучването също дава представа за общия брой транзакции годишно на платформата. Visa повежда със 124 милиарда транзакции, докато PayPal изоставаше на последно място с 10 милиарда. Биткойн отбеляза второто най-високо ниво на транзакции на годишна база, с 81 милиарда, което е повече от 74-те милиарда на Mastercard.

Биткойн също задмина и PayPal в общия обем на транзакциите и плащанията с $3,4 трилиона долара срещу $57 милиарда. Visa запази лидерството с $11.2 трилиона, а Mastercard е на второ място с $5.9 трилиона.

Средната сума на биткойн транзакциите от $ 400,000 обаче, беше най-високата сред четирите метода на плащане. Цифрата е 450 пъти по-голяма от тази на Visa, което предполага, че Биткойн мрежата може би е по-подходяща за по-големи плащания.

Когато прехвърляте суми под $100, е по-разумно да използвате Visa и MasterCard, но ако сумата се увеличи, Биткойн започва да изглежда по-добрия вариант. Неговата такса от $0,20 (към края на 2018) е еднаква за всички транзакции, дори и тези на стойност милиони долари. В този случай, процентът на таксата е дори по-нисък, особено в сравнение с класическите платежни системи. Ето защо средният обем на сделките се различава толкова много: по-изгодно е да се прехвърлят големи суми с фиксиран лихвен процент, а не процент от прехвърлената сума.

Въпреки че броят на Биткойн сметките, който възлиза на 25 милиона, бледнее в сравнение с общо 3,3 милиарда сметки на Visa и 2 милиарда на Mastercard, като е по-маллп дори и от PayPal – 267 милиона.

Изследователите подчертават допълнителни фактори, които правят правят Биткойн отделен конкурент на традиционните платформи за плащане, стартирани преди няколко десетилетия – Visa (1958), MasterCard (1966) и PayPal (1998).

Ключови показатели за Биткойн (пуснат през 2009)

  • Обем на транзакции, който е съпоставим с този на MasterCard
  • Ниска комисиона за P2P и големи суми
  • Голям брой нодове
  • Децентрализирана мрежа
  • Без цензура
  • Анонимност

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе