Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Биткойн е единадесетата по големина парична система в света

в Крипто
Loading...

Настоящата пазарна капитализация на Биткойн ще я направи деветата най-голяма парична система в света, пред корейската и зад руската рубла.

Паричната база се определя от Федералния резерв на САЩ като:

„Сумата на валутата в обращение и в резерви, като – депозити, държани от банките и другите депозитарни институции в техните сметки.“

Този вид измерване на паричното предлагане включва само най-ликвидните валути. Една от най-важните характеристики на паричната база е, че тя може лесно да се преобразува в стоки или услуги, но подлежи на централни банки, които могат да контролират нейното предлагане.

Понастоящем златото е най-голямата парична система в света с предлагане от 8 трилиона долара, преждевременно среброто заема номер 6 с около 0,8 трилиона долара. Въпреки това, ако тези два благородни метала бъдат извадени от уравнението, Япония има парична база от 4,6 трилиона долара, която е най-голямата в сравнение с всички други страни на планетата, следвана от Китай.

След значителното покачване на цената, което Биткойн изпита от началото на годината, неговата парична база стана по-голяма от тази на Южна Корея. В момента тази криптовалута заема 9-то място само в сравнение с другите страни, но след преброяването на златото и среброто става номер 11.

Ако популярността и пазарната капитализация на Биткойн продължат да се увеличават, тя дори може да задмине паричната база на Русия, за да стане осмата най-голяма парична система в света.

Всъщност, данните на Google Trend показват, че броят на търсенията в световен мащаб на „Bitcoin“ се е увеличавал консистентно през последните 12 месеца. Търсенията достигнаха нов връх около 12-18 май тази година, когато биткойн достигна 8,400 долара. Според статистиката най-голям е броят на заявленията в Нигерия, Гана, Южна Африка, Нидерландия и Австрия.

От проучване, проведено от Willy Woo, технически анализатор и съосновател на Level Invest, се разбира, че има пряка връзка между популярността на Bitcoin и пазарната му оценка. Ниският обем на търсене има тенденция да предшества значителни спадове, докато високият обем на търсене е придружен от големи преходи.

Интересно е, че след като търсенето на Биткойн продължи да нараства, @FlibFlib, търговец и технически анализатор, посочи, че Дивергенцията на конвергенцията на движещата се средна (MACD) на седмичната графика на BTC показва признаци на кросоувър, което може да означава, въз основа на исторически данни, че тази криптовалута е на път да изпита масивен бул рън.

Ако Биткойн наистина влезе в нов бичи пазар и достигне 40 000 долара през следващите няколко месеца, както прогнозира Томас Лий, главен анализатор в Fundstrat Global Advisors, той най-вероятно ще изпревари Русия по отношение на паричната база.

Въпреки че председателят на Федералния резерв, Джером Пауъл, вярва, че „ние сме далеч от това криптовалутите да заместят валутите на централните банки,“ Биткойн може да е на път да стане най-голямата парична система в света.

Биткойн, който понастоящем е на първо място по пазарна капитализация, е нараснал с 4.67% през последните 24 часа. BTC има пазарна капитализация от $ 172.54B с 24-часов обем от $ 19.85B.

Биткойн ще достигне пазарна капитализация от $1 трилион през този цикъл

Арни Хил, партньор във фонда за рисков капитал Obsidian Capital, смята, че биткойн може да достигне пазарна капитализация от $1 трилион през настоящия бичи цикъл.

В ексклузивен разговор с Bitcoinist, Хил представи вижданията си за последния ценови ръст на BTC. Според него, настоящата тенденция отразява биковете от 2017 г., което означава, че биткойн може да е на път към нов най-висок връх.

Най-голямата криптовалута проби значителна съпротива при цената от $9,000. Тъй като няма особена голяма активност от дребните играчи, това доказва, че фондовете и институциите натрупват BTC близо до най-ниските нива. Цената на BTC  успя да скочи с няколко хиляди в рамките на 1-2 времеви периода, напомнящи за бичия пазар от 2017 година.

Като се има предвид увеличението на случаите на институционално приемане, свързани с биткойн само през 2019 г., все по-нарастващото усещане е, че криптовалутата се превръща в по-зрял актив.

Голяма част от коментарите за ценовите тенденции, предлагани от заинтересованите страни в индустрията, досега сочат, че институционалните търговци стоят зад скока на цените от 1 април.

Новият анализ на BTC

За Хил, въпросът за анализаторите понастоящем би бил новият ценови връх за този настоящ възходящ тренд.
С толкова голям акцент върху диапазона от $6,000 до $7,000 като възможни нива на корекция, Хил вярва, че има малко съпротива срещу напредъка на BTC и към достигане на предишния си ATH от $19,800. През 2017 г., BTC “скочи” от $7 000 на $20 000 в рамките на три седмици.

По този начин трейдърите, които заемат къси позиции, могат да възпрепятстват подобно решение, като се има предвид преобладаващите бичи настроения, които циркулират на пазара в момента.

Хил смята, че биткойн може да достигне между $45 000 и $55 000 в рамките на следващите от 12 до 18 месеца. До халвинга през 2020 година, общото предлагане на BTC би трябвало да бъде около 18,4 милиона BTC, което ще постави пазарната му капитализация между $828 милиарда и $1 трилион.

Златото има пазарна капитализация от около $7,5 трилиона долара. Пазарът на биткойн на стойност повече от $1 трилион ще постави под съмнение всяко твърдение за състоянието на стойността на BTC.

Libra не е заплаха за BTC

По въпроса за наскоро обявената криптовалута Libra, Хил не очаква крипто проектът на Facebook да повлияе на биткойн. Вместо това, партньорът на Obsidian Capital очаква Libra да oкаже положително въздействие.

Според Хил:

Мисля, че възходът на Libra и потенциалната експозиция ще докажат, че  уникалните децентрализирани свойства на блокчейн са валидни, а старата парична система сега е заплашена от глобален играч. Този играч се опитва да замени старата система с нова форма на децентрализирана валута.

Cryptodnes. bg

Последни от Крипто

Отиди Горе