Бивш анализатор на ЦРУ разказа за предупреждение на Путин към Буш преди 11 септември

в СВЯТ

Два дни преди атентатите на 11 септември руският президент Владимир Путин се обадил на американския лидер Джордж Буш и го предупредил за евентуална атака. Това написа в книгата си бившият анализатор на ЦРУ Джордж Биби, откъси от които цитира РИА „Новости“.

Путин казал на своя американски колега, че „руското разузнаване е открило признаци за предстояща терористична кампания, ‘нещо дълго подготвяно’ и идващо от Афганистан“, предаде „Российская газета“.

В същото време Биби припомни, че Путин е първият от чуждестранните президенти, който изразява своите съболезнования към американците.

Джордж Биби е бил главен анализатор на ЦРУ за Русия, а също така и съветник на вицепрезидента на САЩ Ричард Чейни за Русия, Евразия и по въпросите на разузнаването.

Атентатите от 11 септември 2001 г. се превърнаха в най-големите в историята на САЩ: екстремистите от терористичната организация „Ал Кайда“ (забранена в Руската федерация) отвлякоха няколко пътнически самолета и ги разбиха в небостъргачи в Ню Йорк и Пентагона, като един самолет бе разбит в Пенсилвания. Трагедията отне живота на повече от 3000 души.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА