Биволъ: Голямото източване на Лукойл взе главата на Валентин Златев

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Биволъ: “Над 45 милиона лева са източени от Лукойл само от сделки за земя за бензиностанции чрез фирми, свързани с “Джи Пи Груп”. Това показва мащабно проучване на Биволъ на стотици сделки на Лукойл България и негови контрагенти. Механизмът е прост – фирма купува земята от частни лица или от община и няколко дни или седмици по-късно я препродава на Лукойл с огромна печалба. След това “Джи Пи Груп” строи самата бензиностанция, също с огромна печалба. Фирмите са с офшорна собственост, но ясно свързани с “Джи Пи Груп”.”

Панамските документи разкриват, че шефът на Лукойл е собственик на офшорни фирми

Над 45 милиона лева са източени от Лукойл само от сделки за земя за бензиностанции чрез фирми, свързани с “Джи Пи Груп”. Това показва мащабно проучване на Биволъ на стотици сделки на Лукойл България и негови контрагенти. Механизмът е прост – фирма купува земята от частни лица или от община и няколко дни или седмици по-късно я препродава на Лукойл с огромна печалба. След това “Джи Пи Груп” строи самата бензиностанция, също с огромна печалба. Фирмите са с офшорна собственост, но ясно свързани с “Джи Пи Груп”. Разкриването на тези схеми в рамките на скандала “Джи Пи Гейт” доведе до отстраняването на шефа на Лукойл България Валентин Златев. Това е огромно по значимост събитие за българския политически живот, а ефектът от него тепърва ще се разраства.

В публикация от септември 2019 г. Биволъ разкри няколко такива сделки, извръшени чрез фирмата “Пи Ай”. Тя е собственост на офшорка и се явява собственик на земята и сградата, в която се намира седалището на “Джи Пи Груп”.  Телефоните и имейл адреса на “Джи Пи Груп” и “Пи Ай” са абсолютно идентични office@gpgroupbg.com. Пълномощник на “Пи Ай” лицето Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в “Джи Пи Строй” с един от акционерите и директор в “Джи Пи Груп” – Георги Василев.

Според източници на онлайн изданието Медияпул, тази публикация на Биволъ е в основата на вътрешно разследване в Лукойл, довело до отстраняването на Валентин Златев от оперативното ръководство. Самият Златев отрича каквато и да било връзка с “Джи Пи Груп”, въпреки факта, че компанията строи и хотелите на неговия баща.

Биволъ предприе методичното проследяване на собствеността на имотите на Лукойл в Имотния регистър, което разкри много по-мащабна картина на източването на Лукойл. Оказва се, че “Пи Ай” е продала на Лукойл имоти за над 17 милиона лева, които е закупила за около 8 милиона лева. Това се случва из цялата страна:

Варна, Провадия, Тетевен, Кюстендил, Ботевград, Велинград, Каварна, Дряново, Троян, Пловдив, Горна Малина и Левски.

Особено драстични са разликите купува-продава в Дряново, където имотът е взет от общината за 90 000 лв. и три дни по-късно препродаден на Лукойл за 1 186 473 лв., както и в Община Горна Малина, където имот продаден от общината за 180 000 лв. се препродава на Лукойл за 1 448 534 лв.

В няколко сделки се включва като втори посредник и фирмата “Кампанела”, която първоначално придобива земята, препродава я с огромна печалба на “Пи Ай”, а “Пи Ай” я препродава на Лукойл почти без разлика в цената. “Кампанела” е на другия съсобственик на “Джи Пи Груп” – Владимир Житенски. Например в Горна Оряховица “Кампанела” купува от частно лице земя за 120 780 лв., две седмици по-късно я препродава на “Пи Ай” за 941 500 лв, а “Пи Ай” я препродава на Лукойл за 991 140 лв.

Брокерските постижения на “Пи Ай” обаче бледнеят пред тези на фирмата “Итърнити”, която до ноември 2018 беше собственост на другия съсобственик в “Джи Пи Груп” – Георги Василев (на водещата снимка под Златев). След като Василев получи обвинение за пране на пари, вследствие на скандала “Джи Пи Гейт”, той е прехвърлил фирмата на Велизар Радев. Това се е случило на 21 ноември 2018 г.

По времето на сделките през 2006-2008 г. “Итърнити”, е собственост на офшорката от Белиз “Болкан Инвестмънт енд Трейд” и се представлява от адв. Велизар Радев. Същата офшорка “Болкан Инвестмънт енд Трейд” е притежавала и “Пи Ай”, което говори за един команден център на фирмите и съответно на сделките, с които е източван Лукойл.

“Итърнити” успява да закупи за кратко време имоти в над 40 локации в страната за общо 54 375 287 лв. и веднага да ги препродаде на Лукойл за общо 91 303 308.82 лв. Чиста печалба – 36,9 милиона лева. Като се сумират сделките на “Пи Ай” и “Итърнити”, пасивът за Лукойл само от сделките за земя е 45 893 875 лв.