Берлин купува 670 апартамента на Карл-Маркс-Але от частен собственик

в СВЯТ

След десетилетия на приватизацията на имоти в германската столица, Берлин купи 670 апартамента на историческия бул. Карл-Маркс-Алее от частен собственик.

Престижен за социалистическа Източна Германия през 50-те години на миналия век, великият булевард, който се простира от центъра на града до Фридрихсхайн на изток, заема водещо място в едномесечната борба за джентрификацията и покачването на цените на имотите.

Борбата избухна миналия ноември, когато фирмата за управление на имоти Predac обяви намерението си да прехвърли 700 апартамента по булеварда към най-голямата берлинска компания за имоти Deutsche Wohnen.

Опасявайки се от увеличаване на наемите, наемателите организираха протестни шествия и окачиха банери от апартаментите си, като в крайна сметка принудиха градското управление да блокира продажбата.

След месеци на правни спорове сенатът потвърди в понеделник, че три блока, съдържащи повече от 670 апартамента, ще бъдат закупени от държавния доставчик на жилища Gewobag.

Кметът на Берлин заяви, че този ход е показателен за по-широка стратегия за възстановяване на жилищния фонд, продаден на частни инвеститори през 90-те години на миналия век, след бързото нарастване на разходите за наем в града през последните години.

„Берлинците трябва да могат да си позволят да живеят в града“, казва Майкъл Мюлер. „Ето защо беше и остава нашето намерение да купуваме апартаменти, където можем, така че Берлин да може да си възвърне контрола върху пазара на недвижими имоти.“. 19MIN. BG