Башар Асад печели войната в Сирия

в СВЯТ

Само за последните 2 месеца правителствените сили с подкрепата на Русия освободиха около 20 000 квадратни километра и се приближават до окончателна победа над „Ислямска държава”и другите терористични групировки


Войната в Сирия е близо до своята окончателна развръзка. През изминалите няколко седмици войските на президента Башар Асад, с подкрепата на руските Въздушно-космически сили, наложиха пълно превъзходство в театъра на бойните действия.Добрите новини за Дамаск не свършват дотук и деликатният въпрос с умерената опозиция е на път да получи благоприятно политическо решение. Малкото останали умерени опозиционери са локализирани до няколко области, а най-големият регион e под контрола на опозицията – сирийската провинция Идлиб, преминава почти напълно в ръцете на терористичната групировка „Хаят Тахрир аш-Шам”, което го прави лесна политическа цел за правителството. По много знаци личи, че в оставащите месеци до края на годината ще бъде постигната решителна победа срещу „Ислямска държава. Както обаче често казва големият дипломат Хенри Кисинджър, военната сила никога не може да пренебрегне дипломатическото решение на всеки един конфликт. Победата над ИДИЛ ще отвори на големия въпрос за окончателното политическо регулиране на сирийската криза. Под триумфалните звуци на сирийския военен успех на преговорната маса ще седнат САЩ и Русия.

Войната срещу ИДИЛ и зоните за деескалация

Антитерористичната офанзивата в Сирия претърпя драматичен обрат. До началото на операцията на руските въоръжени сили, под контрола на Башар Асад и правителството, се намираха едва около 19 000 квадратни километра от близо 185-хилядната територия на държавата. По-голямата част от страната беше във властта на „Ислямска държава”, а проислямистките бунтовници и подкрепяните от САЩ кюрдските милиции си поделяха северните части на Сирия. Днес ситуацията е коренно различна и сирийската армия държи площ, четири пъти по-голяма от тази в началото на кампанията, като само за последните два месеца под сирийски контрол попаднаха около 20 000 кв. км. Операцията за освобождаване на страната стремително набира скорост. Настъпателните действия срещу „Ислямска държава” се водят по долината на река Ефрат, в южните части на Сирийската пустиня и на североизток от Палмира в посока към Дейр ез-Зор и Ал-Букамал на границата с Ирак. Благодарение на успешните военни действия, от терористите бяха отнети стратегически важни позиции като селищата Арак и Расафа. По данни на Министерството на отбраната на Русия във властта на правителството отново влизат петролните и газови находища „Арак”, „Магара”, „Шаир”, „Джазал”, „Джихар”, а също и големите газоразпределителни комплекси „Т-2” и „Т-3”. Сирийската армия си възвърна контрола над 150 километра от границата с Ирак, както и 211 километра от тази с Йордания.

Натискът над ИДИЛ се усилва и във вторник, 24 юли, стана ясно, че с посредничеството на Русия, сирийските части и прокюрдските Сирийски демократични сили (СДС) са постигнали съгласие за създаването на съвместен координационен център в пустинята на Източна Сирия с цел избягване на конфликти помежду им и съсредоточаване върху борбата с „Ислямска държава”. Наред с това благодарение на договорената със САЩ зона за деескалация в Южна Сирия за правителствените сили стана възможно да предислоцират елитния 800-тен полк. Расте броят на военните части и местни опълчения, които се включват в борба с ислямските джихадисти. С успехите на сирийската армия, бойците на „Ислямска държава започват да изпитват огромни трудности със снабдяването и логистиката, а намалелите бойни способности и деморализацията в терористичните редици правят разгрома на групировката просто въпрос на време.

Разпределение на силите в Сирия към 24 юли по данни на Министерството на отбраната на Русия

 

Войната срещу ИДИЛ е близо до окончателна развръзка, а в същото време добрите новини за Башар Асад не спират и въпросът с антиправителствените бойци също търпи благоприятен за Дамаск развой. В хода на петия рунд от преговори в рамките на мирните преговори в Астана бяха съгласувани границите на зоните за деескалация на север от сирийски град Хомс и в района на Източна Гута. С практическата реализация на договореностите мирът в Югозападна Сирия ще бъде трайно установен, което може да отвори вратата за дългосрочно политическо урегулиране на кризата. Към примирието до момента са се присъединили над 2 000 населени места, включващи 228 отряда на въоръжените противници на президента Асад.

На 7 юли, същият ден, в който в Хамбург се срещнаха Владимир Путин и Доналд Тръмп, се случи едно особено важно за сирийската криза събитие. В Аман беше подписан меморандум относно примирието в Сирия между Русия, САЩ и Йордания, в който страните декларираха спазването на суверенитета, независимостта, единството и, което е особено важно, териториалната цялост на Сирия. Меморандумът беше утвърден от президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп и представлява повратен момент в сирийската криза, който може да се превърне във важна крачка към трайното регулиране на конфликта. С въведените от него зони за деескалация в Южна Сирия се създават предпоставки да бъдат удовлетворени притесненията на САЩ и Израел, свързани с контрола над тези райони и растящото влияние на Иран. Гарант за договореностите стават руските сили в региона, които ще бъдат разположени на няколко километра от границата между Сирия и окупираните от Израел Голански възвишения. Множат се фактите и изказванията на висши американски чиновници, които говорят за отказ от сляпа подкрепа от страна на Вашингтон към противниците на властта на Асад.

Неочакваната кончина на умерената опозиция

В последните дни съотношението на силите между т.нар. умерни бойци и радикалните терористични групировки в бастиона на опозицията – провинция Идлиб, претърпя рязък обрат. Джихадисти от организацията „Хаят Тахрир аш-Шам (бившата „Джабхат ан-Нусра) установиха контрол над град Идлиб, разгромиха умерените милиции и превзеха десетки складове с боеприпаси. В ръцете на терористите, които достигнаха до сирийско-турската граница, попадна огромно количество оръжие.

Провинция Идлиб представлява най-гъстонаселената зона под контрола на противниците на сирийското правителство. В рамките на последните месеци в нея пристигнаха разгромени бойци от цяла Сирия и провинцията се превърна в бастион на антиправителствените сили. Сблъсъкът между умерени и радикални бунтовници започна преди около половин година след като терористите от „Джабхат ан-Нусра” обвиниха своите съмишленици, че работят за САЩ и Турция и извършват „предателство срещу джихада. Стигна се до престрелки и тогава множеството разбити фракции на умерените бяха принудени да се прегрупират и да се влеят в структурите на голямата групировка „Ахрар аш-Шам”, спонсорирана от Кувейт с негласната подкрепа на Турция.

Така в Идлиб се формираха двете непримирими крила на сирийската опозиция, повечето от които така или иначе са проислямистки настроени. Враждата помежду им се разгаря интензивно в последните месеци и днес те са непримирими врагове, напълно забравили за Асад. В редиците на радикалите, предвождани от „Хаят Тахрир аш-Шам влизат бившият клон на „Ал-Кайда – „Джабхат ан-Нусра, бригадите Нуредин аз-Зинки, станали известни с печалния случай на обезглавяване на малолетно дете, както и други радикални групировки, обединени от общо разбиране за живот под правилата на шериата.

За разлика от тях, сред т.нар. умерени бунтовници, групирани около организацията „Ахрар аш-Шам”, влизат широка палитра от фракции – от радикални ислямисти до светски настроени отряди. За разлика от радикалите, умерените бунтовници често се поддават на влиянието на външни фактори като Турция и Кувейт, а в миналото и пряко на въздействие от западните служби. Появата на радикалните бунтовници е директно свързана с мирния процес в Астана и опитите за негово проваляне. Русия, Турция и Иран започнаха да договарят първите стъпки по пътя към мира, но това не се посрещна с разбиране от всички замесени в сирийското бойно поле страни. Радикалите категорично се противопоставят на политическото урегулиране на кризата и пледират за военно решение и разгром на всички противници на техните ислямистки възгледи.

В резултат на сблъсъците от последните дни град Идлиб и стратегически важните райони по турската граница бяха превзети от „Хаят Тахрир аш-Шам”, а стотици умерени бунтовници бяха разгромени и принудени да се подчинят на радикалите. „Ахрар аш-Шам” е практически разбита и под контрола ѝ останаха някои райони в югоизточните части на провинцията и град Ариха.  Отчасти в тази светлина може да се разглежда и изненадващият ход на Белия дом от последните дни. Според публикации на американските средства за масова информация, получили потвърждение от официалните американски власти, САЩ е преустановил финансирането за бойците, борещи се срещу президента на Сирия Башар Асад. Проектът „умерена опозиция е пред закриване.

Сирийската криза навлиза в нова, вероятно заключителна, фаза. Развоят на събитията е изцяло в полза за правителствените сили на Башар Асад. Разгромът на умерените бунтовници в Идлиб означава край на поддръжката за опозицията в този регион. Ислямистите от „Хаят Тахрир аш-Шам” са в пълна международна изолация и може да се предполага, че много скоро след разгрома над „Ислямска държава” те ще бъдат новата цел за сирийската армия. След неминуемия разгром на терористите от ИДИЛ и „Хаят Тахрир аш-Шам на сирийската политическа арена остават два значими фактора – силите на Башар Асад и прокюрдските милиции. Въпросът дали в изстрадалата арабска република ще настъпи дългоочаквания от всички мир остава в ръцете на Съединените щати и Русия.

 Николай Николаев

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto