Банки разработват свой токен за трансгранични плащания

в Блокчейн/Крипто
Loading...

Група финансови компании, ръководени от UBS Group AG, планират да започнат употреба на крипто токен за уреждане на трансгранични сделки.

Това е една от най-големите разработки, която използва зараждащата се блокчейн технология.

14-те фирми – които включват големи банки в Европа, САЩ и Япония – са създали нова компания, която да контролира развитието на токена, наречен монета за комунални услуги или USC.

Те колективно са инвестирали 50 милиона британски лири ($ 63.2 милиона) в компанията, Fnality International.

Стартирането на проекта USC, може да е предвестник на нова фаза от приемането на блокчейн в банковия сектор.

Редица проекти, свързани с новата технология, излизат от експерименталната фаза и влизат в производството, което е знак, че технологията става все по-интегрирана в глобалната финансова инфраструктура.

USC токенът ще функционира както като платежно устройство, така и като носител на цялата информация, необходима за завършване на транзакцията, като потенциално намалява времето и нейната цена.

Обработката на даден трейд може да включва множество страни, особено ако включва трансгранично пътуване и неуспешните сделки, в които една страна в крайна сметка не завършва края на сделката, са често срещани.

Със система, базирана на блокчейн, всички функции, изпълнявани от посредниците, се влагат в самата транзакция.

“Премахвате риска от сетълмент, риска от контрагента, както и пазарния риск. Всички тези рискове допринасят за разходите и неефективността на пазара”

Така твърди Хайдър Джефри, ръководител на стратегическите инвестиции в UBS.

JPMorgan Chase & Co. работи по токен наречен JPM Coin, който е подобен на USC токена. Банката стартира и платформа за обмен на информация, базирана на блокчейн, наречена Междубанкова информационна мрежа през 2018 г., която включва повече от 250 члена.

Токенът на USC ще бъде подкрепен от банковата валута, държана в централните банки.

Cryptodnes. bg

Защо новия токен на JPMorgan няма да повлияе на Ripple?

Последни от Блокчейн

Отиди Горе