Апартаментгейт: Синът на окръжната съдийка на Благоевград взел два апартамента в Разлог за 11000 лв

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Майка му джуркала 8 пъти дело на продавачите, за да се падне на нея

Вари Бельов е само на 20 години, когато придобива два апартамента в комплекс между Разлог и Банско за скромна сума. Двете жилища на атрактивно място с изглед към планината му струват само 10923 лв. Вари е син на Катя Бельова, съдия в окръжен съд Благоевград, която през 2016 г. беше преизбрана от ВСС за административен шеф на съда. Фирмата, която е продала апартаментите е собственост на лица, които са страни по скандално дело, “джуркано” лично от Катя Бельова цели 8 пъти докато го разпредели… на себе си.

Много гнила история

Историята на това дело е разказана от Дойче Веле още през 2016 г. Става дума за кражба на скъп недвижим имот, без да се дава нито стотинка – твърди изданието. Схемата е описана и от в. Капитал. Главни действащи лица са съпрузите Мария Калайджиева и Калин Калайджиев. Мария чрез ЕТ “Мария Калайджиева” учредява в полза на “Юробанк” и “ОББ” три ипотеки за обезпечаване на задълженията на съпруга ѝ Калин в дружеството “К енд К Имоти”. Дружествата са очевидно свързани.

През 2012 г. плащанията по кредита спират. Банката започва процедура, за да вземе имотите и си вади изпълнителен лист. Междувременно в окръжния съд е заведено дело по несъстоятелност на ЕТ “Мария Калайджиева”, което е взето под личния контрол на Катя Бельова. Тя го разпределя цели 8 пъти, за да се падне не друг съдия, а самата тя да гледа делото. Въпреки куп процесуални нарушения, ИВСС се произнася, че с делото всичко е наред.

След като е заведено делото, синът на Бельова получава два апартамента почти даром.

Крещящ конфликт на интереси

Придобивката на сина на Бельова е декларирана от самата нея в декларация пред ВСС при избора й за председател на Окръжен съд – Благоевград през 2016 г. Фирмата, която е продала двата апартамента на очевидно симулативна цена обаче е със съсобственик Калин Калайджиев (през още две фирми), а управител е Мария Калайджиева, като и двамата са страни по делото, гледано от Бельова.

Въпреки очевидния конфликт на интереси, съдийката не се отвежда от делото и не декларира конфликт на интереси. За награда, тя е преизбрана от мнозинството в съдийската колегия на ВСС за втори мандат начело на Окръжния съд. В нейната характеристика, изготвена от Етичната комисия на Съвета пипе следното: “Съдия Бельова е почтена и с висока нравственост. Неприсъщи са ѝ действия, които биха могли да компрометират честното име на магистрата. Независима и безпристрастна, с вродено чувство за справедливост. В публикациите в печатните и електронните медии липсва информация, която да поставя под съмнение притежаваните от Катя Бельова нравствени качества”.

Източник: Биволъ