Антикорупционният фонд осъди Теменужка Петкова за отказана информация

От организацията припомнят, че отказът от „студен резерв” на най-големия държавен ТЕЦ отвори пътя на ТЕЦ „Варна” към многомилионните търгове за ”студен резерв”

С окончателно решение на Административен съд София-град от 20.08.2019 г. Антикорупционният фонд (АКФ) осъди министъра на енергетиката да предостави достъп до обществена информация, свързана с отказа на ТЕЦ „Марица Изток 2″ от договора за „студен резерв” през пролетта на 2018 г.

Според съда отказът на министър Теменужка Петкова да предостави търсената информация е изцяло незаконосъобразен, тъй като е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ѝ.

От организацията припомнят, че отказът от „студен резерв” на най-големия държавен ТЕЦ отвори пътя на ТЕЦ „Варна” към многомилионните търгове за студен резерв.

Въпреки разкритията на АКФ от юни 2019 г. за застрашаване на енергийната сигурност на страната, преди месец ТЕЦ „Варна” отново получи от ЕСО договор за „студен резерв” до юли 2020 г.

От есента на 2018 г. мажоритарен собственик и председател на Съвета на директорите на ТЕЦ “Варна” е Ахмед Доган.

С окончателно решение на Административен съд София-град от 20.08.2019 г. АКФ осъди Министъра на Енергетиката да…

Публикувахте от Антикорупционен фонд в Четвъртък, 22 август 2019 г.

Д-р Ахмед Доган, повелителят на студения резерв

Да печелиш без да работиш. Как ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС, д-р Ахмед Доган, се сдоби през 2018 с договори за милиони. Казусът предпоставя евентуална заплаха за енергийната сигурност на България, а оттам и за националната сигурност на страната.

Публикувахте от Антикорупционен фонд в Сряда, 19 юни 2019 г.