Анонимните заплашиха Лондон с възмездие за ареста на Асандж (ВИДЕО)

в Свят

„Освободете Джулиан или ще платите скъпо“, заканват се хакерите

Хакерите от международната група Anonymous заплашиха властите във Великобритания с възмездие след ареста на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж. Във видеообръщение до своите привърженици по целия свят „Анонимните“ обвиниха британските власти в произвол и нарушаване на човешките права.

„Освободете Асандж или ще платите скъпо“, заплашват те в съобщението.

Арестът на Асандж, както и преследването на други сътрудници на „Уикилийкс“ свидетелства за това, че властите в Обединеното кралство „няма да се спрат пред нищо, за да запазят своите тайни“, подчертават „Анонимните“.

Освен това според тях Асандж е „враг на държавата, тъй като разобличава и левите, и десните“, се казва в съобщението. „Анонимните“ съобщават още, че самият Асандж ги е предупредил за „предстоящия си арест“.

Според хакерите той е „истински журналист, който казва истината за властите и разобличава корупцията както сред левицата, така и при десницата“. От 2010 г той редовно е предлаган за Нобелова награда за мир, припомнят „Анонимните“.

През 2006 г Джулиан Асандж основа портала „Уикилийскс“, на който публикува секретна информация за действията на редица правителства, в това число и това на САЩ. Заради повдигнатите му в Швеция обвинения за изнасилване през 2012 г. той поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където прекара непрекъснато почти 7 години.

В четвъртък еквадорските власти му отказаха по-нататъшно предоставяне на убежище, след което Асандж бе арестуван от лондонската полиция.

Епицентър. БГ

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе