Американското ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” идва

Вчера Агенцията по доставките на Евроатом (ESA) е публикувала съобщение, че е сключила договор между АЕЦ “Козлодуй” и руския доставчик на ядрено гориво ОАО ТВЕЛ, но при определени условия.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката с оригиналното съобщение:

Ето и превод на съществената част от съобщението:

Използвайки своите правомощия съгласно Договора за Евратом, Агенцията за доставка на Евратом сключи договор между АЕЦ „Козлодуй” и JSC TVEL за предоставяне на ядрено гориво.
С подписването на договора българското министерство на енергетиката и АЕЦ “Козлодуй” се ангажираха да продължат амбициозната програма за диверсификация на горивата. С ангажирането на всички страни процедурата за лицензиране, включваща гориво от алтернативен доставчик, ще започне още през 2020 г.
Агнешка Камьерчак, генерален директор на Агенцията за снабдяване на Евратом, заяви: „Агенцията е обезпокоена от прекомерната зависимост на АЕЦ Козлодуй от един доставчик извън ЕС. След няколкомесечни дискусии считам, че Агенцията за доставка на Евратом и АЕЦ„ Козлодуй “ постигнати балансиращи споразумения по най-добрия начин да благоприятстват завършването на диверсификацията на горивата. “

В наши дни много “умници” раздухват слухове, че в реакторите на АЕЦ “Козлодуй” вече има американско ядрено гориво. Докато това се случи ще изтече много вода.

Първото видео по-долу показва какво ни чака в скоро време. А второто видео е ключът към условието да узнаете цената на ядреното гориво, на която САЩ и Русия продават на Украйна, за да се сетите, за колко ще ни продават на нас. За сега условието (брой гледания) е изпълнено под 2 %, което едва ли ще ме накара да се разприказвам.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)