Американски агенти ви четат пощата и подслушват телефона

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ/ПО СВЕТА

Президентът Тръмп удължи действието на програмата за следене на чужденци в мрежата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за удължаване с още шест години на действието на програмата на Агенцията за национална сигурност (АНС) за подслушване на телефонни разговори и прехващане на електронни писма на чуждестранни граждани, които са заподозрени в тероризъм, предаде Reuters.

 

 

„Току-що подписах законопроекта за раздел 702 за удължаване на събирането на разузнавателна информация от чужбина“, написа Тръмп в Тwitter, имайки предвид приет в Конгреса нормативен акт за удължаване действието на раздел 702 от Закона за следене на чуждестранните разузнавания.

Законът подновява за шест години и с минимални промени програма на АНС за събиране на информация от чужденци зад граница, но мимоходом събира и неизвестно количество информация от американски граждани.

 

Раздел 702 предизвиква спорове както в САЩ, така и в други страни. Той позволява на американските разузнавателни служби без съдебно разрешение да подслушват телефонни разговори и да четат електронни писма между чуждестранни граждани, които се намират извън територията на САЩ, но ползват американски спътникови връзки, или интернет сървъри, включително принадлежащи на големи компании.

 Факти.бг

ПО ТЕМАТА: Посолството на САЩ в София се използва за подслушване на българските граждани? (СНИМКИ)