Американският контингент в България в повишена бойна готовност заради Ирак

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

На 6 март бяха изпратени подкрепления на американските войски в Ирак, заради информация за готвеща се офанзива срещу тях от двете най-големи проирански милиции в северен Ирак и Сирия.

Допълнителните войски бяха изпратени от американските бази в Йордания и Израел. На следващия ден, когато тези милиции призоваха за „съпротива срещу американското присъствие в региона“, американските сили в района на Персийския залив и в Южна Европа, най-вече тези в Румъния и България, също бяха поставени в повишена бойна готовност. При нужда те ще бъдат също дислоцирани в турбулентните точки.

Според близкоизточни специализирани източници двете проирански милиции са Катаиб Хизбула и Асаиб Ахл ал-Хак. Последните са по-известни като мрежата Хазали. Командванията на двете части са директно свързани с ливанската Хизбула, поставена в списъка на терористичните организации от САЩ и наскоро от Обединеното кралство.

Американското командване в региона оценява, че американските сили в източната и южната част на Сирия, както и американските бази в близост до сирийската граница, са изложени на непосредствен риск. Причината е, че са изпратени от командващия иранските въоръжени сили в Близкия Изток, генерал Касем Сюлеймани. Счита се, въпросните шиитски военни структури имат спящи клетки в страните от Персийския залив.

Призивът за „съпротива“ от шиитските въоръжени милиции в Ирак дойде непосредствено след като Вашингтон определи като терористична организация и наложи санкции на трета проиранска иракска милиция. Става въпрос за Ал Нуджаба. Тази група представлява специално звено на иранските въоръжени сили в Сирия. Тя извършва специални операции. Ал Нуджаба е въоръжена с ракети „земя-земя“ и руски танкове Т-72. Последните са предоставени от Русия на сирийската армия, но последната ги е предала на въпросната милиция. Основната мисия на Ал Нуджаба по време на бъдеща широкомащабна война е да превземе Голандските възвишения, изтласквайки от там израелската армия.

The Foreign Insider