Ал Йо: С две ръце ще гласувам да продължат санкциите срещу Русия

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Александър Йорданов: Купуваме F-16, за да намалим зависимостта от Русия

Евродепутатът Александър Йорданов смята, че е хубаво да се купят американски самолети, защото става дума за сигурност и намаляване на „зависимостта от Русия“. „Ние купуваме F-16, за да намалим наистина зависимостта от Русия и да престане тази далавера според мен с непрестанните ремонти на остарелите съветски самолети, където се наливат едни пари – „куче влачи, диря няма“. Истината е, че ще дойде една модерна техника. Тя е свързана с обучение, с издигане на едно ново равнище на технологичната култура на българската армия като цяло“, каза Александър Йорданов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Ветеранът на българската десница Александър Йорданов е готов да гласува „ей така, с две ръце“ за продължаване на европейските санкции против Русия заради окупацията на Крим и предизвикването и подкрепата на сепаратисткия бунт в Донбас. Това заяви днес евродепутатът, избран с листата на ГЕРБ, в интервю за БНТ заедно с увереността, че в новото си амплоа ще има пак случаи да произнася от трибуната крилата си фраза: „Днес е един хубав ден за българската (респ. европейската) демокрация“.

Решенията за санкциите принадлежат на европейските правителства, представени в Съвета на ЕС. Европейският парламент гласува резолюции за тях, но те имат консултативен характер.

Според Йорданов, бивш български посланик във Варшава и в Скопие, анексията на Крим и кризата в Донбас са „елементи от нацистко-болшевишкото минало на Европа“.

„Всяка държава, която има по-твърда политика спрямо Русия, постига по-добри резултати в двустранните отношения. Добър пример за това са поляците“, каза евродепутатът, посочвайки, че Полша получава по-евтин руски природен газ от България.

„Законите на Русия, действат на територията Русия“, коментира Йорданов по повод на нов руски закон за защита на руските паметници, включително на Съветската армия.

По думите му паметниците на Съветската армия в София и на „Альоша“ в Пловдив са паметниците „на историческата лъжа“.

„През 1944 година Съветската армия пристига в България и установява под неин контрол един тоталитарен изключително несправедлив режим“, каза Йорданов.

Той отрече в България да е имало фашистката партия на власт и призова комунистическият прочит на историята у нас да бъде забранен, както в Германия е забранен нацисткият. Евродепутатът каза, че „е крайно време да сложим знак на равенство“ между двете тоталитарни идеологии и политически системи.

Йорданов подкрепи като „истина“ признанието на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин. Това може да бъде „шок“ за съвременните северни македонци, които са били обект на македонистка пропаганда, но за предците им опреди 1944 година това е „изречена истина“, каза евродепутатът.

Той припомни, че Пендаровски беше съветник на покойния прозападен президент на западната ни съседка Борис Трайковски.

Йорданов каза, че самоопределянето на хората в днешна Северна Македония като българи преди 1944 година е исторически факт, който трябва да влезе в учебниците по история на страната, която се стреми към членство в Европейския съюз.

БНТ,Kлуб Z, КРОCC

ПО ТЕМАТА

МНОГО ВАЖНО ПО ТЕМАТА: Вижте как се става председател на Народното събрание:

Вижте как Александър Йорданов е станал председател на Народното събрание!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Путин: Русия загуби от санкциите $50 млрд., а ЕС – $240 млрд.

В Русия си напечатаха западните санкции на тоалетна хартия (ВИДЕО)