Ал Йо: Да подарим реакторите от „Белене“ на Китай или Венецуела

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

„Категоричен противник съм на строежа на АЕЦ „Белене” – без значение кой ще я строи. Не можем да си играем със съдбата и живота на хората в България, заради преследване на икономически интереси”.

Това заяви избраният за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Александър Йорданов. В ефира на „Нова телевизия“ той коментира дали е необходим строежа на АЕЦ „Белене” у нас и позицията на страната ни между Запада и Русия.

„Още утре бих подарил тези руските реактори, които са домъкнати тук, на Китай или Венецуела”, добави Йорданов.

По думите му макар мнението му по въпроса да се различава от това на ГЕРБ, то идва от позицията на гражданското право. Според него трябва да различаваме критиката към определена политика от отношението към човека.

„Разговорите с руски политици винаги трябва да се водят с едно наум, че срещу вас стоят хора, които са научени да лъжат“, изтъква Йорданов.

„Правителството има право да действа, както реши. Аз имам гражданско право, аз съм се борил за тази демокрация – всеки да има право на своето мнение“, отговори Йорданов на въпрос няма ли да се конфронтира с колегите си от ГЕРБ, които са за изграждането на „Белене“.