„Алтернатива за Германия“ е втора на регионалните избори

в СВЯТ

Християндемократите на Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саксония, а техните коалиционни партньори социалдемократите побеждават на изборите в Бранденбург. Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ е втора с 27,5 на сто от гласовете, което е значително повече от получените от нея 9,7 процента през 2014 г. Партията „Левите“ е на трето място с 10,5 процента от гласовете, а Зелените получават 8-9 процента. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) събра рекордно ниските 8 процента от гласовете.

На изборите в Бранденбург ГСДП се нарежда на първо място с 26,5-27,5 процента от гласовете, следвана от „Алтернатива за Германия“ с 22,5-24,5 процента.

Прогнозните резултати показват, че ГСДП е загубила подкрепа в сравнение с предишните избори, когато е спечелила 31,9 процента, а „Алтернатива за Германия“ е удвоила подкрепата си в сравнение с 2014 г., когато е събрала 12,2 процента.

ХДС се нареди на трето място с 15,5 процента от гласовете, което е понижение в сравнение със спечелените 23 процента на предишните избори.

Партията „Левите“ печели 10,5-11 процента, а Зелените – 10 процента.
Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Бранденбург.

ГЛАСОВЕ