«Ако НАТО посегне на Русия, ударът на Кремъл няма да бъде към прекия агресор, а срещу Вашингтон и Пентагона»

САЩ водят подготовка за ограничена ядрена война срещу Русия в Европа, но Русия е готова за смазващ отговор. Това заяви военният експерт, главен редактор на списание «Арсенал на Отечеството» Виктор Мураховски.

Експертът оцени тактиката на Съединените щати и НАТО срещу Русия като «тактика на малките стъпки», чрез която Алиансът се движи към границите на Руската федерация.

Формално чрез незначителни действия (разполагане на единични батальони, самолети, системи за противоракетна отбрана и кораби в страните от Източна Европа) Северноатлантическият блок се движи постепенно към Русия.

До 2020 г. алиансът ще има 30 батальона и 30 ескадрили от сили за бързо реагиране, които могат пряко да застрашат Руската федерация.

Освен това, Щатите започнаха да прехвърлят стратегически бомбардировачи към Европа — в началото на 2019 г. шест B-52 пристигнаха във Великобритания, те редовно правят тренировъчни полети до границите на Руската федерация, за да упражняват удари.

В същото време интензитетът на полетите за разузнавателната авиация в ключовите региони — Черно море край бреговете на Крим, Балтийско море и северното крайбрежие на Руската федерация — продължава да нараства.

Те постепенно увеличават военния си потенциал и опасността от война.

Потенциалът на конфликтите при внезапни инциденти също се увеличава — или поради техническа, или в резултат на човешка грешка. И не е ясно къде ще бъде поставена тук червената линия.

Какво да очаква Русия, докато на границата с Псковска област се разполагат полска, немска или американска бригади?

Ето така те се опитват да лансират и реализират т. нар. „Стратегия за сдържане“ на Русия», каза Мураховски.

Експертът нарича подобно движение на НАТО изключително опасно за Русия.

Алиансът, подчертава той, открито подготвя инфраструктурата и блоковете, които усвояват бъдещия театър на военните операции срещу Руската федерация.

«Това е стара американска мечта — да се води ограничена война, включително с използването на ядрени оръжия в Европа, която няма да засегне територията на самите Съединени щати», каза той.

Единственият верен отговор за Русия в тази ситуация е концепцията за удар по  центровете за вземане на решения.

В случай на агресия от страна на НАТО и съюзниците на Алианса срещу Русия, ударът на Русия няма да бъде към прекия агресор, а срещу Вашингтон и Пентагона — това, както припомня Мураховски, беше изразено лично от руския президент.

По-рано полският генерал Валдемар Скшипчак заплаши Русия с ядрен удар на НАТО в случай на нападение срещу Полша.

Според експерти, Варшава се самозалъгва, защото Америка — единствената страна от НАТО с ядрен арсенал, сравним с този на Руската федерация — не е готова да гарантира използването на ядрени оръжия, за да защити всяка държава от съюза.

Петя Паликрушева, News Front