Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Айзък Азимов се е заразил при преливане на кръв

в Любопитно
Loading...

Прочутият писател и създател на думата „робототехника“ се заразил със СПИН при преливане на кръв. Това се случило поради немарливост на медицинския персонал. Когато през 1977 г. Азимов получил сърдечна криза, му направили троен байпас, при което загубил много кръв. Кръвта, която му прелели, била заразена с вируса на СПИН, вследствие на което той развил сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Истинската причина за смъртта на прочутия писател била установена едва през 2002 г.

Лекарската тайна

По това време малко знаели за вируса на СПИН, макар че се страхували от него. Лекарите се договорили със съпругата на Айзък Азимов да не разгласява информацията за опасния вирус.

Десет години след печалната дата съпругата и дъщерята на писателя решили, че няма смисъл повече да крият причината за смъртта на писателя и обнародвали тази „тайна“ в посмъртната колекция от писма и други работи, които редактирала жена му.

 

Айзък Азимов, с рождено име Исаак Юдович Юзимов е роден през 1920 г. в Петровичи, РСФСР, починал през 1992 г. в Ню Йорк; американски писател-фантаст, популяризатор на науката, биохимик. Азимов е автор на около 500 книги, художествена фантастика, детектив, фентъзи, хумор, научнопопулярни – с тематика от астрономията и генетиката до история и литературознание. Многократен лауреат на награди. През 1923 г. семейството се премества в Америка, в Бруклин и след няколко години там открива сладкарски магазин. Азимов започва да пише на 11 години – с книга за приключения на момчета, които живеят в малък град. През 1939 г. публикува първия си разказ „В плен на Веста“. През същата година започва да пише първата от историите си за роботи, разказа „Роби“. Със сборника с разкази „Аз, роботът“ Азимов печели световна слава. През 1942 г. той започва серията от романи „Основание“. От 1958 г. Айзимов залага повече на научно-популярната литература. От 1980 г. подновява писането на научна фантастика и продължава серията „Основание“. През 60-те години писателят е под наблюдение от ФБР заради възможна връзка с комунистите. По-късно подозренията са свалени.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе