АЕЦ „Белене“ работи вече 30 години (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Може да не ви се вярва, но това твърди не кой и да е, а основният учебник по ядрена и реакторна физика, по който се обучават най-квалифицираните специалисти в експлоатацията на АЕЦ, в Русия и други страни, през последните 30 години. И за да престанете да се съмнявате първо ще ви покажа информативната страница на въпросния учебник, от която става ясно как се казва, от кого е съставен и рецензиран и за кого е предназначен.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

А някъде към края на учебника, който е много над 400 страници виждаме следната забележителна графика, която показва тенденцията за повишаване на мощността на реакторите, по годините на въвеждането им в експлоатация и по страни.

В долния ляв ъгъл на легендата виждаме България и обяснението, че нейните реактори ще се обозначават на графиката с плътни черни триъгълници, с връх сочещ на горе. Сега остава да кликнете с мишката върху снимката с графиката и да преброите, колко такива черни триъгълници има на нея.

По-ниско стоящите, за мощност от 440 МВт, от 1974-та до 1982-ра години, са за вече спрените малки блокове в АЕЦ „Козлодуй“. А сега пребройте по-високо стоящите триъгълници, от 1986-та до 1989-та години. Колко са на брой? А колко реактора с мощност от 1000 МВт работят в АЕЦ „Козлодуй“? Стана ли ви всичко ясно?

Преди ШЕСТ ГОДИНИ в бТВ една „журналистка“ ме попита, дали като студент в Москва съм се съмнявал в ядрената енергетика. Можете да видите въпросното видео по-долу. Тогава и отговорих по друг начин, но днешният доста по-елементарен пример показва, че поводи за съмнения е имало и ще има до безкрай. Ядрената мафия не може да съществува, ако не лъже.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)