АЕЦ „Белене“ и теория на конспирацията (САТЕЛИТНА СНИМКА + ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Вече ТРИ ГОДИНИ интерактивната платформа Google Earth (Гугъл Земя) не е опреснявала сателитните си снимки над площадката на АЕЦ „Белене“, но напоследък се забелязва една интересна промяна в този район, която поражда още по-интересни въпроси. Ето въпросната сателитна снимка над пристанището, до самата площадка. Сега пристанището е по-интересно, защото именно на него са разположени двата реактора, парогенератори и още оборудване, за което преди две години страната ни заплати на Атомстройекспорт (АСЕ) близо 1,2 милиарда лева. Не ги виждате? И аз така.
За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката, а ако трябва и още веднъж:

Пристанището е П-образната циментова площадка, на която е опаковано или под построени навеси старото желязо, което ни продадоха за ново. Първата пратка пристигна през април 2017-та г., а втората – през януари 2018-та. В долния десен ъгъл на снимката се вижда, че тя е направена на 2-ри октомври 2016-та г. и от тогава не е рефрешвана. Но дали това е така?

Google Earth има функция за разглеждане на предишни сателитни снимки на същия район, който ни интересува, Тази функция се активира със синята икона, горе в средата на менюто. Под активираната икона в жълтия ред е описана функцията и. След като я активирате в горния ляв ъгъл на платформата се появява линеен таймер, с който избирате предходните периоди, за които има архивирани и запазени снимки. За ваше удобство го увеличих, за да го видите по-добре.

На нашия пример над бялата стрелка на таймера виждаме датата 29-ти март 2019-та г. Но за същата дата платформата Google Earth не показва актуална снимка. Последната си остава от октомври 2016-та. Ако имахме снимка от март 2019-та тогава пристанището щеше да е покрито със старо желязо и навеси.

Какво се е случило на 29-ти март т.г.? Можем само да гадаем, но също така и да предполагаме, че снимки от тази дата има, но те вероятно своевременно са били отстранени, по нечие настояване, но не са заличени всички следи? Времето ще покаже.

17 дни преди загадъчната дата от Google Earth премиерът на Русия от Люксембург обяснява, как като се включат в изграждането на АЕЦ „Белене“ първо ще направят РЕВИЗИЯ на наличното оборудване, за да предвидят запълване на евентуалните липси. Вижте краткото видео с него по-долу.

Останалите видео клипове също могат да ви помогнат да си избистрите мислите около загадката.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Датата 29-ти март 2019 не се появява всеки път при активирането на прегледа на архива, но когато се появява тя винаги е една и съща, което не предполага случайна грешка.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)