Агент на ЦРУ в близкото обкръжение на Путин

в ПО СВЕТА

Доналд Тръмп разшири правомощията на главния прокурор (ръководител на американското министерство на правосъдието) Уилям Бар и го инструктира да разсекрети информацията за първопричините за разследването на „намесата на Русия в американските избори“ – какво точно и при какви обстоятелства стартира тази кампания. „Бар, когото президентът многократно похвали през последните няколко месеца, заяви, че ключовите моменти от неговата инспекция ще бъдат събирането на разузнавателни данни, което предшества откриването на официалното „руско разследване“ от ФБР през юли 2016 г. и действията на служителите, мотивирани от това разследване“, пише The Wall Street Journal.

Американският президент иска „да гарантира, че всички американци ще научат истината за събитията и действията, предприети по време на последните президентски избори“. Тръмп нареди на ръководителите на специалните служби да предоставят „бърза и пълна помощ“ на Бар. Последният ще се консултира с разузнавателната общност, преди да публикува секретните документи, но само в „границите, които смята за практични“.

„Всъщност престъплението е извършено от другата страна. Ще видим, че от всичко това разследването на Бар успява. Надявам се, че всичко ще бъде наред“, заяви Тръмп пред репортери.

Американските разузнавателни агенции и демократите на Клинтън са обезпокоени. В резултат на това в The New York Times се появи голяма статия, текстът е написана от Кейти Банер (носител на Пулицър за „подчертаване на проблемите на сексуалния тормоз на работното място“) и Адам Голдман (два пъти носител на Пулицър; втората награда за руската намеса в президентските избори през 2016 г.)

„Бар иска да научи повече за източниците в Русия, включително ключов информатор, който помогна на ЦРУ да заключи, че президентът Владимир Путин е наредил намеса в изборите през 2016 г.“, отбелязва The New York Times.

И позовавайки се на някакви високопоставени служители, съобщава най-важното: „Най-големият източник на информация на ЦРУ е човек близо до Путин, който предостави информация за участието на Путин в намесата в американските избори. Източникът предостави доказателства, които позволиха на президента Барак Обама да обяви в последните дни на президентството си, че лично Путин стои зад руските хакери“.

Банер и Голдман уточняват, че този човек е работил за ЦРУ дълго време и е постигнал много висока позиция в Руската федерация, което „е позволило на информатора през 2016 г. да предостави ключова информация за ролята на руското ръководство в кампанията“.

The New York Times изразява тревога за по-нататъшната съдба на този толкова ценен кадър. Ангъс Кинг, сенатор от Мейн, член на Комитета за разузнаване на Сената, е съгласен с изданието и е уверен, че публикуването на материалите може да застраши живота на агента.

„Ако тайната информация бъде оповестена публично, тя ще застраши националната ни сигурност“, заяви Дан Коутс, директор на Националното разузнавателно управление.

Членът на Камарата на представителите на САЩ от Калифорния, председател на вътрешния комитет за разузнаване и виден демократ Адам Шиф заяви: „Сега президентът изглежда има намерение да разкрие тайни данни, за да ги използва като политическо оръжие. Заповедта на Тръмп може да бъде изключително разрушителна за ЦРУ и други специални служби, ще доведе до изчезване на източници на информация и лишаване от способност за събиране на разузнавателна информация.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

ПО ТЕМАТА