Ядрена престъпност | Юни 2017 г. | Месечен енергиен бюлетин с инж. Георги Котев (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Ядрена престъпност
| Юни 2017 г. |
Месечен енергиен бюлетин с инж. Георги Котев 

Георги Котев: Операта „АЕЦ Белене“ ще продължава да се пее

Излъга ли Теменужка Петкова за срещата си с директора на Росатом?

В Юнския брой на „Месечен енергиен бюлетин“ Георги Котев разглежда различни теми от родната и световната енергетика. В обсега на анализа на енергийния експерт е продължаващата сага около АЕЦ „Белене“.

Правителството „Борисов 3″ продължава да шикалкави за случващото се на площадката и на проекта като цяло. Въпреки, че в началото на месец юни Бойко Борисов обеща лично да инспектира „реакторите“, които ни достави Русия до този момент не го е направил. Може би защото на площадка Белене нещата не стоят така както ни ги представя. И за да замаже очите на публиката от кабинета на премиера ни пуснаха поредния епизод от сапунката „Скъсан менискус“. Иначе самият Борисов продължава да твърди, че и двата реактора за АЕЦ „Белене“ са доставени, а това съвсем не отговаря на истината, категоричен е Георги Котев.

След 1332 дни Румен Овчаров беше детрониран

След 1332 дни от Търговския регистър, като представител на държавата в Надзорния съвет на частната компания ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас, беше отписан Р.Овч. В продължение на цели пет правителства той безгрижно се хранеше с народни пари, без да допринесе никаква полза в посока поевтиняване на течните горива, отбелязва Котев. Енергийният експерт разглежда в графика целия престой на Овчаров на сладкия пост в рафинерията.

Излъга ли министър Теменужка Петкова за срещата си с директора на Росатом?

В безупречно аналитичния си стил Георги Котев разнищва и този въпрос. Котев отива и по-далеч в своето детайлно разглеждане на темата с АЕЦ „Белене“. Според независимия енергиен експерт, от ГЕРБ не изпълняват поетото предизборно обещание по отношение на проекта. Борисов беше заявил, че неговото правителство ще изпълнява решение на Министерски съвет от 14.12.2016 г.. В това решение изрично се казва, че държавата по никакъв начин – нито пряко, нито косвено – няма да участва в изграждането на АЕЦ „Белене“. След тази заявка сега думите на министър Петкова за „запазване на миноритарен дял в АЕЦ „Белене““ будят не само недоумение , но и подозрение, че нещо пак се върши зад гърба ни. Парадоксът е, че по някаква причина правителството Борисов 3 не иска да изпълни решение взето от правителството Борисов 2.

Интересен факт от световната енергетика е, че през изтеклия месец цената на електроенергията на енергийната борса в Германия беше с повече от 16% по-ниска от цената на електроенергията на енергийната борса у нас.

„Поне за мен е ясно, че в България няма да се изгради нито един блок на АЕЦ „Белене“, нито пък нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. Това няма да попречи на сегашните и бъдещите управляващи да ни вкарват в сапунката, че трябва да се отчисляват милиарди от бюджета, които съответно да се разпределят между силните на деня“, категоричен е Георги Котев.

Гледайте юнския брой на „Месечен енергиен бюлетин с Георги Котев“. Вижте различната гледна точка на независимия енергиен експерт за случващото се в родната енергетика. / tobe.bg


(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)