Ядрена престъпност | Юли 2017 г. | Месечен енергиен бюлетин с инж. Георги Котев (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Ядрена престъпност 
| Юли 2017 г. | 
Месечен енергиен бюлетин с инж. Георги Котев 

Юлският брой на „Месечен енергиен бюлетин“ с Георги Котев предлага на своите зрители интересни анализи и смайващи факти от родната и световната енергетика.

Независимият енергиен експерт Георги Котев обнародва интересна класация на страните износителки на ток в световен мащаб. От нея е видно, че бедна България е по-голям нетен износител на електрическа енергия от икономика номер едно в света – САЩ. Данните са от публикувано изследване на американската администрация за енергийна информация. Това звено е на пряко подчинение на Министерството на енергетиката на Съединените щати.

Наистина е потресаващ факта, че нашата малка деиндустриализирана страна изпреварва по показателя „износ на ток“ най-мощната индустриална страна. Анализът на Котев показва, че този факт не би трябвало да е повод за гордост от наша страна, повод за много сериозен размисъл. Защото големият износ на стратегическия продукт електрическа енергия с нищо не променя изключително ниския стандарт на живот на българските граждани.

Енергийният експерт недвусмислено доказва и показва важната роля на Иван Костов при разпределяне на порциите в родната енергетика. Георги Котев е категоричен, че ограбеното от обикновените потребители на ток потъва в бездънните партийни каси и пълни дълбоките джобове на родните енергийни олигарси.

Котев описва и механизма, по който се случва източването на българската енергетика. Това става по веригата Иван Костов – Румен Овчаров – Георги Кадиев. Самата схема като изпълнение е елементарна и нагло проста. Кръгът около Иван Костов освобождава по-големи количества евтин ток, който да може да бъде усвоен от търговски структури като тази, ръководена и управлявана от съпругата на Георги Кадиев – Соня. Според енергийния анализатор именно Соня Кадиева е играч номер едно на черния пазар на електрическа енергия от АЕЦ „Козлодуй“.

В своя коментар за случващото се в родната енергетика Георги Котев е включил и една тема с продължение, а именно доставката на оборудването за АЕЦ „Белене“. Разследването проведено от Котев показва, че България е осъдена от международния арбитражен съд да заплати не само реакторно оборудване, а и да заплати и съответно да получи турбинно и парогенераторно оборудване за неосъществената АЕЦ „Белене“, която макар и неизградена ни струва милиони лева.

Гледайте юлският брой на „Месечен енергиен бюлетин с Георги Котев“. Вижте различната гледна точка на независимия енергиен експерт за случващото се в родната енергетика.

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)