Реклами

Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Шоково поскъпване на всичко заради скока на тока

в България

По-високите цени на тока за бизнеса, които скочиха драстично тази и ще се удвоят догодина, вещаят шоково поскъпване на основните стоки и храни, алармират производителите. След като енергията за индустрията нарасна по цена с пъти е естествено да се покачи и стойността на самата продукция. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни, които купуваме. Ще бъде поне между 5 и 10% при крайния продукт. Работодателите вече  настояха държавата да се намеси, защото цената на тока неминуемо ще се отрази и на бита.

Очаква се нов скок в цените на стоките от първа необходимост. Най-сериозно ударът ще се усети от производителите на хляб, пише Сега. Бизнесът вече вдигна между 30 и 70% на насъщния заради цената на тока, който използва. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните.

Хлябът е основната храна, най-вече за хората, които получават минимални доходи. Припомняме, че 2,2 млн. души живеят с под 321 лв. – това е прагът на бедност и това не са само пенсионерите. 5,5 млн. души получават доходи под 550 лв.. При този ръст на цените, минималната издръжка минава 600 лв., алармира още през септември икономическият експерт Мика Зайкова.

„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. „В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, каза той.

По-високите разходи имат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас идва именно от тока, изчисляват от бранша. 

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека.

Миналата седмица бизнесът предупреди за предстоящ драстичен скок в цената на тока за индустрията до рекордните 300%. Скокът на цените на борсата притесни работодателските организации. На свой ред шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че цената на тока за бита ще остане непроменена до лятото на 2019г.

Работодателите обаче подчертаха, че сега цените достигат 250 лв. на мегаватчас, а по-рано КЕВР е дала прогнозна цена за периода от 70 лв. Ресорният министър Т. Петкова лъжеше, че не може да има поскъпване над 20%. Междувременно всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса  и крайния потребител. 19MIN.BG

 

Loading...
Реклами

Последни от България

Отиди Горе