вашият виртуален всекидневник

Шефът на канадския Генщаб участва в гей парад

в Свят

Генерал Ванс искал да изпрати послание за солидарност към ЛГБТ общността и да покаже, че нейните членове са добре дошли в канадските въоръжени сили

Началникът на канадския Генерален щаб участва в неделя, 27 август, за първи път в гей парад в Отава. Джонатан Ванс застана редом до други канадски висши военни в униформа в шествието по улиците на федералната столица, пише “Монд”.

Преди това ген. Ванс съобщи, че иска да изпрати послание за солидарност към ЛГТБ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) и да покаже, че нейните членове са добре дошли в канадските въоръжени сили.

Този жест се вписва в контекста на забраната, която наложи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп на транссексуалните да служат в американската армия.

Премиерът Джъстин Трюдо също присъства на гей парада в Отава. Той вече е участвал в подобни прояви в други канадски градове, но за първи път участва в столицата, в качеството си на министър-председател.

Трюдо отбеляза, че присъствието на генерал Ванс показва, че Канада е “страна, отворена за различността”. “Ние знаем, че това е една от силните ни страни, било то във въоръжените сили или другаде”, добави той.

Федералното правителство вече обяви намерението си да се извини на всички онези, които са страдали от дискриминационни политики. Те датират от 40-те г. на ХХ век, когато канадските власти проучвали личния живот на служителите си, които, според тях, представляват риск за националната сигурност. Ограниченията срещу хомосексуалистите в канадските въоръжени сили бяха премахнати през 1992 г., припомня сайтът lapresse.ca. / ГЛАСОВЕ

Loading...
loading...
loading...

Последни от Свят

Отиди Горе