Швеция: Мит е, че животът продължава да тече нормално

в ПО СВЕТА

Правителството на Швеция защити стратегията си за борба с огнището на COVID-19 в страната, пишат от Euronews.

Страната регистрира драстично увеличение на броя на смъртните случаи, свързани с коронавирус, през последния месец, което предизвика опасения относно мерките за социално дистанциране.

За разлика от някои от скандинавските си съседи – като Дания и Норвегия – Швеция поддържаше отворени начални и средни училища, както и повечето фирми, включително кафенета и ресторанти.

„Разликата между подхода в Швеция и в други страни не е много голяма. Основно в тона внимаваме“, казва Йохан Карлсън, директор на шведската агенция за обществено здраве.

„Вместо да казваме„ трябва да останеш вкъщи, не ти е позволено да правиш това и това “, ние се опитваме да обясним на населението защо това трябва да се прави, причината за това, както и обосновката за извършването на определени неща, “ той добави.

Досега Швеция забрани събития, по-големи от 50 души, затвори гимназии и университети и призова хората над 70 години или по друг начин с по-голям риск от вируса да се самоизолират.

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде, която говори заедно с Карлсън на брифинг в петък в Стокхолм. Тя заяви, че мисълта, че в Швеция животът протича нормално, е „мит“.

„Много хора остават у дома и са спрели да пътуват. Много предприятия се сриват. Очаква се безработицата да нарасне драстично“, каза Линде.

„Швеция споделя същите цели по отношение на епидемията от COVID-19 като всички останали страни: да спаси живота и да защити общественото здраве. Работим със същите предизвикателства като другите страни – мащаба и скоростта на вируса, натиска върху националната здравна система – и ние използваме същите инструменти, както повечето държави“, коментира още тя.

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе