Швейцарска къща от сламени бали е енергийно самодостатъчна

в Технологии
Loading...

Традиционните строителни техники и съвременните технологии са си направили среща в тази къща в Берн – самодостатъчна постройка от сламени бали в Грабен – швейцарско село, разположено на по-малко от час път с кола на север от Берн. Архитектурното студио Atelier SCHMIDT GmbH е проектирала модерния дом. Той е създаден с мисъл за сливане със селската околност, възползвайки се от вида на стара бернска фермерска къща. Къщата е енергийно самодостатъчна – тя се захранва изцяло от соларните си панели, разположени на покрива.

Къщата е построена насред красив селскостопански пейзаж. Самото жилище се състои от три етажа в допълнение към малък сутерен, с обща площ от 190 кв.м. В отговор на искането на клиента за модерен, устойчив дом, който да бъде озарен от много естествена светлина, Atelier SCHMIDT GmbH проектирали сградата с големи, но внимателно разположени прозорци. Наред с това къщата има силно изолираща обвивка, така че да се налага минимално отопление. То може да бъде осигурено чрез фотоволтаичния масив или чрез пасивни слънчеви техники.

“Вътре в къщата стъклените тавани гарантират, че дневната светлина може да проникне напълно в цялата сграда”, обяснява Atelier SCHMIDT GmbH. “Намаляването на вътрешните стени позволява на собствениците да живеят и работят в голямо отворено пространство”. Стените с дебелина 80 сантиметра играят ролята на термална маса и по този начин се намалява нуждата от активно отопление. Електрическата и топлинната енергия, натрупани от соларните панели, се съхраняват съответно в батерия и в 5000-литров резервоар, разположен в сутерена. “Ако е необходимо, къщата може да бъде топлена от натрупаната термална енергия”.

Разположена по оста изток-запад, къщата е изградена предимно от необработвана дървесина за интериора и екстериора. Дървената фасада ще потъмнее с течение на времето и допълнително ще “слее” сградата с пейзажа. Слънчевите панели покриват целия покрив, който има дълги надвиснали стрехи, за да предпазва интериора от нежелано натрупване на топлина през лятото.  GreenTech.bg

ПО ТЕМАТА:

https://bultimes.com/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D0%B8-%D0%BF/

Самодостатъчно село само си произвежда енергия и храна

 

Loading...

Последни от Технологии

Отиди Горе