Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Швейцария подкрепя присъединяването на България към Шенген

в България
Loading...
На среща с президента Дорис Лойтхард, държавният глава Румен Радев подчерта, че Кохезионната политика е ключов инструмент за икономическото и социално сближаване в Европа и за нейната конкурентоспобност на световната сцена. Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и приоритетите в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС са били основните теми по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Швейцария

България ще работи за увеличаване на двустранното инвестиционно сътрудничество и на икономическия обмен с Швейцария и е готова да насърчи повече швейцарски компании да изберат да инвестират в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с федералния президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Като потенциални сфери за засилване на икономическото партньорство Радев открои бързото развитие на сектора на информационните и комуникационните  технологии в България, биоземеделието и туризма.

„Изключително важно е България да продължава да подобрява бизнес климата за привличането на инвестиции и ние можем да допринесем за това. В рамките на ЕС ние сме на трето място като търговски партньор и се надяваме нашата позиция да стане още по-стабилна тук, в България“, заяви президентът Лойтхард.

„Кохезионната политика на ЕС е ключов инструмент за икономическото и социално сближаване между европейските държави и за постигането на заложените в Римската декларация цел за повишаване на конкурентоспобността на Съюза на световната сцена“, подчерта президентът Радев. Държавният глава благодари на президента Лойтхард за приноса на Швейцария за Кохезионната политика, въпреки, че не е сред държавите членки на ЕС.

Швейцария ще подкрепя България по време председателството на Съвета на ЕС, което ще се проведе в период на многобройни предизвикателства както в рамките на Европа, така и с оглед на протичащите конфликти в съседните региони, подчерта президентът Дорис Лойтхард.

И Румен Радев, и Дорис Лойтхард подчертаха значението на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, като водещ фактор за утвърждаването на стабилността и сигурността в нашия регион.

Президентът Лойтхард потвърди подкрепата на Швейцария за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, а българският държавен глава отново подчерта, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и не може да приеме въвеждането на нови политически критерии, с които това членство непрекъснато се отлага.

По-късно днес държавните глави на България и Швейцария участваха в публична дискусия на тема „Европа – по пътя на дигиталното бъдеще“, която ще се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Западните Балкани и приоритетите в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС са били основните теми по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Швейцария Дорис Лойтхард, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов е определил темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани като ключов приоритет в програмата на Българското председателство. Според него швейцарските проекти в страните от региона могат да бъдат много полезни за икономическото и социалното им сближаване с държавите-членки и със страните от Европейското икономическо пространство.

Премиерът Борисов представил резултатите от противодействието на правителството на контрабандата и корупцията. Швейцарският президент отбелязал постигнатия напредък и изразил надежда за успешно реализиране на набелязаните стъпки и мерки в сектора, допълват от МС. /ГЛАСОВЕ/

По време на разговора ми днес с федералния президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посе…

Публикувахте от Румен Радев в 2 ноември 2017 г.

Последни от България

Отиди Горе