ШВЕДИСТАН

ШВЕДСКА МАЙКА Е ДАЛА УЧИЛИЩЕТО НА 9-ГОДИШНАТА СИ ДЪЩЕРЯ НА ПОЛИЦИЯТА, СЛЕД КАТО ДЕТЕТО БИЛО ПРИНУЖДАВАНО ОТ УЧИТЕЛКАТА СИ /ШВЕДКА!!/ ДА ПИШЕ В ЧАС ПО ИСЛЯМ /!!/, ЧЕ Е МЮСЮЛМАНКА

Действието се развива в училището “Сьодерфорс” /Söderfors/ в градчето Тирп /Tierp/, северно от Стокхолм.
Майката се казва Ана-Мария фон Ротелюк и първоначално е съобщила случката на местна журналистка: “Дъщеря ми се прибра вкъщи и беше тотално разстроена. Каза ми: “Мамо, вчера ИМАХМЕ ЧАС ПО ИСЛЯМ и те ни караха да пишем, че сме мюсюлмани”. Детето обаче отказало, разплакала се и избягала от класната стая в училищната тоалетна.
По-нататък, майката обяснява, че въпреки това учителката /шведка, на име Катарина Викман!!/ била настояла децата “да изпълнят задачата”, един вид, под страх от наказание.

“Детето ми е християнка и е отказала да пише “Аз вярвам в Аллах”. Била е задължена да напише още и че принадлежи към исляма. Другите деца от класа на момиченцето, са потвърдили единодушно инцидента.

Целият текст, който въпросната евроинтегрирана учителка ги е карала да напишат е:
“Аз принадлежа към исляма. Аз се моля в джамия. Аз празнувам Рамадан. Аз чета Корана. Коранът е разделен на глави. Рамаданът трае 30 дни. Коранът има 114 страници” /което не е вярно – 114 са сурите /глави/ на Корана, не страниците, но доколкото въпросната учителка е очевидно невменяема, не само евроинтегрирана, е нормално да е и илитерат/

В крайна сметка, Ана-Мария разказала цялата тая уродщина на местна журналистка, а впоследствие дала и училището на полицията, тъй като според шведските образователни закони, в училищата е допустимо да се преподават религии, но на учителите е забранено да оказват натиск върху учениците да разкриват религиозната си принадлежност.
Отделно от това, местен общинар от националистическата партия “Шведски демократи” по собствена инициатива се бил захванал със случая, като е заявил, че има намерение да постави въпроса в общинския съвет, като междувременно държи майката в течение какво се случва по темата.

-Swedish mother reports school to police after a teacher told her daughter to write “I am a Muslim”-https://loom.ly/exhWBZI

Публикувахте от Voice of Europe в Петък, 6 март 2020 г.