Чумата по животните разкри тежко увреждане на човешката психика

в БЪЛГАРИЯ
На пръв поглед тази огромна лудост е вследствие на недоверието към управляващите и политическата класа въобще. Отделно от това определени “публични говорители” нарочно сипеха лъжи, за да настройват хората. Но в същността си феноменът има по-дълбоки корени. Това е самозадоволяващата се и мултиплицираща лична глупост, насърчена от милионната масова глупост – протичащи в социалните мрежи. Каквото и да бе казал Порожанов в четвъртък, щеше да е виновен. Предния и същия ден медии, къде нарочно, къде от незнание, или просто защото не им пука за истината, разпространяваха: “Животните са унищожени безсмислено, вторите проби отхвърлиха вируса, Порожанов призна: чума няма” и т.н. Заглавията спомогнаха скандала да избуи с нова сила. Но те попиха в благодатна почва, защото публиката отдавна бе сигурна във всичко това. Именно тази ирационална предпоставена увереност, протичаща извън фактите, сляпа за разговор и доводи, твърдо убедена в нещо, за което тя самата знае малко, е най-потресаващият феномен в сагата.

 

 

23 август четвъртък трябваше да е добър ден за българската демокрация. А също за селското стопанство и трудовите хора в социалните мрежи. Министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов отиде в bTV и съобщи, че новите проби за чумата в Странджа са отрицателни. 

 

Те са правени в 20-километровата зона от огнищата. “Това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение и разширение това заболяване”, каза Порожанов. Видимо бе доволен, новината отвсякъде е добра – на 20 км от огнищата вирус няма.

 

Вместо успокоение и поздравления за добре свършената работа обаче, Порожанов и българската власт бяха разлюляни от нов земетръс. Общественото мнение счете, че резултатът от вторите проби отхвърля наличието на чума въобще – нямало е досега, всичко е било лъжа, 4000 животни са избити напразно. Медии озвучиха гнева, БСП стана солист в яростния хор.

 

Работата заприлича на ампутация насред операционна зала с криви огледала –  лекар реже гангренясал крайник, после изследва живото тяло, резултатите показват пресечена инфекция; публиката обаче възкликва: “А, добри резултати! Значи гангрена не е имало”.

 

Порожанов, подчинените му в министерството и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) са и виновни, и невинни за тази ситуация.

 

Виновни – защото допуснаха ред комуникационни грешки в продължителния казус с чумата. Едната такава бе именно изявлението му в четвъртък – при огромното обществено недоверие, съчетано с незнание за спецификите на животинските болести, той бе длъжен десет пъти да повтори, че новите проби не са контролни спрямо първите, а изследват други животни от по-голяма територия. Не го направи.

 

Но Порожанов е и невинен, защото в цялата сага от самото начало имаше нещо нерационално, необяснимо като нагласа, априори като психология, затова непобедимо – българите бяха пределно убедени, че властта лъже за чумата; нарочно избива животни. Всяко едно нейно действие, думичка, гримаса, възклицание или събитие се тълкуваха от тази призма. Каквото и да бе казал Порожанов в четвъртък, щеше да е виновен.

 

Предния и същия ден медии, къде нарочно, къде от незнание, или просто защото не им пука за истината, разпространяваха: “Животните са унищожени безсмислено, вторите проби отхвърлиха вируса, Порожанов призна: чума няма” и т.н. Заглавията спомогнаха скандала да избуи с нова сила. Но те попиха в благодатна почва, защото публиката отдавна бе сигурна във всичко това.

 

Именно тази ирационална предпоставена увереност, протичаща извън фактите,

 

сляпа за разговор и доводи, твърдо убедена в нещо, за което тя самата знае малко, е най-вълнуващият феномен в сагата. Този феномен е на път абсурдно да подмени възприятията – щом сме гневни на новите отрицателни проби, нима следваше да сме радостни, ако бяха положителни?

 

Феноменът рязко подменя и социалните роли. За овцете рядко говорят овчари. Да сте чули мнение на стопанин от Подбалкана например – бил ли е спокоен, когато на сто километра от него са обявени положителни проби? А питахме ли потребителите – майки например, готови ли са да дадат месце на децата си от “здравите” козички на прочутата баба Дора? Общественото мнение оформят или пряко ощетени от евтаназията стопани, които са страна в спора, или стотици хиляди хора от социалните мрежи – които никога не са припарвали до овца, но чрез ежеминутното си присъствие в интернет са узнали всичко за света, този път за овцете.

 

Тънкият танц между факти и предубеденост обаче е повече от интересен. В началото не танцуваше двойка. Чумата и мерките срещу нея срещнаха …. пълна незаинтересованост.

 

Хронологията на разпространението на заразата и нейното противодействие е следната: На 4 юни стопанин в село Воден забелязва кръв по овца, лечение с антибиотици не помага. Други две животни от стадото са с подута глава, повишена температура, теч от очите и т.н. Тези признаци могат да бъдат и на чума, и на други заболявания. Лекари и ветеринарните власти започват силно да се притесняват, защото в съседна Турция са регистрирани огнища на чума и би било въпрос на голям късмет да не влезе в България.

 

Ваксина срещу заразата по овце и козе има, но е забранена на територията на ЕС – чрез нея се вкарват антитела, които после създават проблеми при диагностиката (никога не се знае едно животно боледува или не). Взети са проби от въпросното стадо, на 19 юни те дават положителен резултат в българския ветеринарно–медицински институт. Проби са пратени и на френската референтна лаборатория “Сигад”, четири дни по-късно се потвърждава лошата новина – положителен резултат. На 26 юни са унищожени всичките 1408 овце и кози в село Воден. След няколко дни е установена зараза в село Кости, животните са евтанизирани и там.

 

БАБХ вече е взела стотици проби, пращат се във Франция, излизат 22 положителни резултата.

 

На 10 юли са обявени огнища още в три села – Крайново, Странджа и Шарково. На 13 юли преди евтаназията в Шарково се установени овца, която не може да стои на краката си, а също и умрели животни.

 

При аутопсия на евтанизиран добитък са регистрирани цианоза в гастроинстиналния тракт, силно уголемен далак, лимфни възли с казеозна маса, пневматични огнища в белия дроб. Важно е да се каже, че щамът на чумата невинаги е възможно да се установи, а видът, който е в Турция, протича с късни симптоми. Той за първи път влиза на територията на ЕС, нашите и чужди учени го изследват в движение. Но са единодушни, че заболяването се предава бързо и нанася огромни щети на стопанството.

 

Според практиката и правилата на съюза изходът е един – избиват се болните стада и всички контактни животни от същия вид. Има версия, че в България не се е появила същинската чума, а пробите регистрират антитела от нелегално сложена ваксина (тя е разрешена в Турция и наши стопани, изплашени, че вирусът върлува в съседката ни, са я поставили на животните си). Но как антителата са попаднали в организма няма особено значение, защото правилата в ЕС изискват пробите да дават отрицателен резултат. При положителен се предприемат ясни действия.

 

Те са разписани в директива 92/119 на ЕИО: 

 

всички животни в заразено стопанство се евтанизират, а властовият орган може да стори това и в съседни стопанства, ако счете, че заразата ще се пренесе. В настоящия случай тя определено може да се пренесе, защото овце и кози пашуват в общи селски стада, обслужват се от едни и същи работници, ползват общо водопой, трева и т.н.

 

Затова БАБХ унищожава всички стада в съответните пет селища на огнищата – включително здравите животни, тъй като са контактни. Стопаните се компенсирани с обезщетения. Така се е практикувало винаги, не само у нас, навсякъде в ЕС. Целта е да се пресече болестта чрез минимална икономическа цена. И една положителна проба да има, мерките са безкомпромисни, а в България са 22! В разгара на скандала у нас идва ресорният еврокомисар Витянис Андрюкайтис. Той оказва пълна подкрепа на българските власти и стрелва недоверието с лека ирония: От север към България приближава чума по свинете. Хиляди животни се избиват в Румъния, нима българите искат да се спре унищожението им?

 

Хронологията на предубедеността има друга крива. Тя е доста по-интересна.

 

В началото е пълната незаинтересованост. Над 20 дни – докато трае избиването във Воден и Кости – българите се вълнуват от трагичната форма на Меси и може ли руснаците да станат световни шампиони по футбол.

 

Вниманието към Странджа е нула, макар БАБХ да информира за заразата и евтаназията.

 

Стопани от Воден и Кости пускат във “Фейсбук” апокалиптични снимки с животински трупове, но медиите публикуват кратки информации, социалните мрежи отговарят с непукизъм. Скандалът избухва като бойлер в средата на юли, когато драмата застига Шарково.

 

Страстите са насърчени от лика на баба Дора, жител на селото, ридаеща над беззащитните си козички. Общественото мнение се фокусира върху старицата и след миг вече е твърдо убедено, че е изнамерило истината. Тя е, че властта избива безпричинно животни. Тази предпоставка спираловидно завърта абсурдна логика срещу най–нормални факти: “Българската власт е безхаберна, не ваксинира животните!” – Но ваксината в ЕС е забранена – “Е, да не би баба Дора да продава в ЕС?” – Не продава, но нейните животни биха заразили с антитела съседно стадо, чиято продукция се продава в ЕС – “ЕС иска да ни унищожи!” – Но и в ЕС така се избиват животни: при свинете в Румъния, лудата крава във Великобритания и т.н. – “В европейска Турция няма огнища!” – Няма, в азиатската са, но животни нелегално се пренасят за тържища отвъд Босфора – “Чума в Странджа няма!” – Излязоха 22 положителни проби – “Френската лаборатория не съществува!” – Напротив, там си е, резултатите са качени на сайта на БАБХ – “Публикувани са само първите страници от пробите!” – Но и на първите страници пише, че резултатът е положителен. И т.н., и т.н.

 

Опорката “Лъжат ни” бе в състояние да преобърне планетата.

 

После на черното да каже бяло и обратно, като ги обясни логически с най-твърда убеденост. Например в доклад на Центъра за анализ на риска към МЗХГ пише, че по животните липсват типичните за чумата признаци. “Ето, няма чума!”, викнаха медии и потребители на социалните мрежи.

 

Но докладът е с дата 4 юли, а проучването в него е правено през юни – в ранната фаза, когато е нормално да няма признаци, защото при “турския щам” се появяват късно.

 

Или: “Няма умряло от чума животно”. Според официалните данни има, но предубедеността е непоклатима: “Да, измислиха го впоследствие!”. Коренът, разбира се, е: “Искат да изгонят хората от Странджа, да я населят с бежанци!”. Как точно се гонят хора никой не казва. Може би като ги обезщетят доста над пазарната цена (както се случи)?

 

Същата тази Странджа не се обезлюди след 2011 г,. когато пак заради близостта с Турция бе открит шап и бяха умъртвени хиляди крави. Тази Странджа е хронично ненаселена от времето на комунизма, когато безуспешно се пробваха програми за привличане на хора. Абсурдно е да се мисли, че някой специално ще й организира мероприятия за обезлюдяване.

 

Важен момент е нормативната база.  Според българското законодателство, вкл. ръководството за борба срещу този вид чума, карантината се допуска като метод, а евтаназия се налага само спрямо заразеното стадо, тоест съседни здрави не се избиват. Тези български правила са лесно откриваеми в интернет, което бе причина много хора да ги видят и заключат, че БАБХ действа в нарушение със собствените си норми.

 

Следователно – “Ето, лъжат ни! Можеха просто да сложат под карантина здравите животни, не да ги убиват”. БСП също заигра по тази струна. Но това, което БСП спести, а редовите хора не знаеха, или не искаха да се съгласят, е, че в условията на общ пазар БАБХ трябваше да се съобрази с европейската директива 92/119. А тя, както стана ясно горе, не говори за карантина, а изисква евтаназия – включително на здрави стада, ако са контактни. Директивата също е публична, но предубедеността не признава очевидности. Пък и да ги бе признала, щеше да се върне на “ЕС иска да ни унищожи”.

 

Това несъответствие между родни и европейски норми е безспорен гаф на българските управляващи. Имаше и други. В разгара на скандала Порожанов каза, че чума е открита в стадото на баба Дора, а такава нямаше, после се самоопроверга.

 

Организирана бе и скандална поръчка за доставяне на тестови препарати за откриване на вируса, която от самолет  миришеше на корупция – заради обществения натиск премиерът Борисов я спря. На място инспекторите на БАБХ допускаха немарливост относно “подробности” като брой животни, взети проби и т.н. “Комуникационната тактика” на МЗГХ бе пълен провал. Депутати на ГЕРБ бяха още по-голям провал, винейки БСП в диверсия. Нормално е всичко това да буди недоверие. Но от самото начало до края главните въпроси бяха два – има ли чума (антитела) и какво следва да се прави, ако има.

 

При 22 положителни проби и безалтернативна европейска практика отговорът е ясен.

 

БАБХ и министерството бяха прави в действията си, но не бяха разбрани, защото една друга чума шеташе в главите на хората.

 

Така стигнахме до днес, когато пробите в 20-километров диаметър край огнищата са отрицателни, но като във фарсов спектакъл това се прие за доказателство, че чума не е имало. И на никой не му минава през ум, или просто не иска да признае, че именно евтаназията спря ограничаването на заразата.

 

Нови положителни проби щяха да означават нов ужас. Съобщената от Порожанов новина е радостна за цялото фермерство. Но медии и интернет потребители, говорещи вместо него, сметнаха, че т. нар. втори проби са тестови спрямо положителните. Що за умопомрачение? Та нали животните с положителните проби отдавна са избити, как може някой въобще да си помисли, че новите проби са от тях? Истината е, че изследвания се правят регулярно на 20 дни в 20-километров диапазон, за да се види има ли разпространение. И точно за тях информира министърът в четвъртък.

 

От БАБХ заявиха, че следващата седмица се очакват още проби, взети непосредствено до огнищата. В пиесата на абсурда вариантите са два: 1. Резултатите са отрицателни, това отново ще значи, че властта е лъгала. 2. Положителни са – “А, значи искат да избиват още, а и да замазват гафа от оня ден!”.

 

На пръв поглед тази огромна лудост е вследствие на недоверието към управляващите и политическата класа въобще. Отделно от това определени “публични говорители” нарочно сипеха лъжи, за да настройват хората. Но в същността си феноменът има по-дълбоки корени.

 

Това е самозадоволяващата се и мултиплицираща лична глупост, насърчена от милионната масова глупост – протичащи в социалните мрежи.

 

Преди време човек можеше изръси простотия пред 5 или 50 човека, но сред тях щяха да се намерят поне двама, които авторитетно да го посъветват да замълчи. Повече той нямаше да смее да я каже, дори да я помисли.

 

В хоризонталната и почти анонимна интернет комуникация авторитети няма, индивидуалната глупост еректира под ласките на масовата – с възхита и любов се оплождат взаимно. Интернет е аватар не само на тролове, но и на маргинали, които във виртуалната реалност компенсаторно реализират собственото си “аз”. Могат да го сторят единствено чрез измисляне на паралелна действителност (конспирации, заговори, небивалици плод на суета…). , в която са асове. Върнат ли се в делничната скука, ще намерят себе си, а реалния си образ те не харесват.

 

Впускайки се в паралелната интернет действителност, те продуцират паралелни действителности по всичките 1000 теми, които коментират едновременно – колкото повече, толкова повече изпъкват. Интернет се напълни точно с такива хора, трябва да се признае. И именно те създават априорната нагласа, че фактите не са такива, каквито са. Такива хора родиха “Чума в България няма”, други като тях харесаха рефрена, а медиите не за първи път ги превърнаха в обществено мнение.

 

Вредата от този болест на масовата психика не е само разпространението на лъжи, но и че се пречи за решаване на реалните проблеми. В случая проблемът не бе, че няма чума и неправилно се избиваха животни, а че липсва превенция, допуска се контрабанда (най-вероятен източник на заразата, а не струпани хора на концерт, както нелепо обясни БАБХ). И т.н., и т.н.

 

Тази чума в главите е много по-опасна от чумата по животните. Тя разяжда и взривява обществото отвътре. Отговорност на политици и медии е най-после да проумеят кой точно стои зад “общественото мнение”, с което флиртуват. 

Автор: Михаил Георгиев
Източник: ГЛАСОВЕ