Чили започва изготвянето на нова конституция, първата след Пиночет

в ПО СВЕТА

Чили обяви, че ще започне да изготвя нова конституция и ще я замени със сегашната, която датира от диктатурата на Аугусто Пиночет, което е ключово искане на участниците на протестите, разтърсили латиноамериканската държава през последните три седмици, информира АФП.

Новата конституция ще бъде подготвена от конституционно събрание и след това ще бъде подложена на референдум за ратифицирането й, обяви вътрешният министър Гонсало Блумел. Той обяви новината след среща с дясноцентристки и десни партии, които до момента не желаеха промени в конституцията от ерата на Пиночет (1973-1990). Страната е обхваната от протести през последните седмици. Хората недоволстват от статуквото, а именно ниските заплати, високите разходи за образование и здравеопазване, пропастта между богатите и бедните в страна, в която доминират политически и икономически няколко стари фамилии. Народното недоволство започна на 18 октомври с протести срещу вдигането на цената на билета за метрото. Едно от основните искания на протестиращите е конституционни промени. Социологическо проучване на Cadem от по-рано този месец показва, че 87% от чилийците подкрепят такива реформи, съобщи News.bg.

ПО ТЕМАТА; БУНТЪТ В ЧИЛИ ,поради УВЕЛИЧЕНИЕТО на цената на билетчето за метро със , 7 СТОТИНКИ, прерасна в РЕВОЛЮЦИЯ за СМЯНА НА СИСТЕМАТА на огромното неравенство между 80% бедни и 20 % богати.
МЕГАПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА В ЧИЛИ, 1 МИЛИОН ДУШИ ИЗЛЯЗОХА НА УЛИЦИТЕ, ВИДЕО:

Бунтът в Чили прерасна в революция (ВИДЕО)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

На 11-и септември 1973 г. подкрепеният от ЦРУ и американския президент Никсън генерал Аугусто Пиночет завзема насилствено властта в Чили (ВИДЕО)