Цени на течните горива в Европа за първата 1/2 на 2017

в БЪЛГАРИЯ

Отлично добре направена и публикувана интерактивна инфографика от руската информационна агенция РИАНОВОСТИ дава много интересна информация, база за сравнение, правене на анализи и много тъжни изводи, за нашата страна.

Ето снимка от нея (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

Видно от нея страната ни се намира на позиция №6 по НАЙ-ЕВТИНИ течни горива, бензин А95 и дизел, и №2 сред страните в ЕС, след Румъния.

Цените са преизчислени в РУБЛИ за ЛИТЪР, но това не е проблем, като се приеме, че агенцията го е сторила коректно и вярно.

Но не това беше поривът, който ме тласна да ви покажа тази инфографика, която всеки желаещ може да разгледа подробно от ТУК.

Истинският порив се появи от последния показател, в банера на снимката, а именно ДОСТЪПНОСТ до бензина, което означава какво количество литри, което гражданин на дадена страна може да си позволи със средна заплата за месец.

По този показател България е №2 в Европа, от НАЙ-НЕДОСТЪПЕН към по-достъпен, като №1 е държава не членка на ЕС и в която от години на практика се води война.

Сещате ли се коя е?

Преди броени дни премиерът мутра се би в гърдите, че нямало по-добро от неговото управление и данните от горната инфографика потвърждават думите му на 100%.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)