Цацаров: Беше задействан „сценарий“, според който в България се убиват журналисти

в БЪЛГАРИЯ

Главният прокурор призна, че много хора имали основание „да гледат с недоверие“ на правоохранителните органи, но поне в този случай гарантирал, че МВР си свършило работата.

„Работи се основно по версията за спонтанно нападение. Събраните дотук доказателства не сочат към предварително поръчано убийство“.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в ефира на Нова телевизия относно убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Главният прокурор заяви и, че бил задействан предварително „преднамерен и непреднамерен сценарий“, според който в България се убиват журналисти заради политически причини. Е, този сценарий не успя, истината възтържествува, каза Цацаров, макар съдебно решение по случая да няма, и призна, че много хора имали основание „да гледат с недоверие“ на правоохранителните органи, но поне в този случай гарантирал, че МВР си свършило работата.

Заподозреният за убийството на Виктория Маринова ще е в България в сряда. Цацаров призна, че обвиняемият Северин Красимиров отрича да е изнасилил Маринова – при разпита пред германските власти, но събраните доказателства сочели друго – имало биологични следи, които напълно съвпадат с ДНК профила на Северин. На този етап няма данни за някакво заболяване на Северин, добави пред Нова телевизия главният прокурор. При всички случаи обаче щяло да бъде назначена съдебна експертиза. За евентуален съучастник може да се говори, ако има доказателства за това. За следене дни преди това не може да става и дума. Немалка част от действията по разследванията предстоят, когато Северин бъде върнат. Никой не е затворил нито една страница по нито една версия от разследванията, подчерта Цацаров.

Той говори и за психопрофила на Северин, изготвен още когато се търсеше „неизвестен извършител“. Профилът отразил „на 90%“ личността на Северин.

Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп“, и за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка, заяви главният прокурор.

„Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми“, каза още Цацаров. От фирмата обявиха, че нямат запорирани никакви средства. „Запор има на свързани с нас компании“. От компанията увериха, че оказват пълно съдействие на разследващите. Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият – тунелът „Железница“ на магистрала „Струма“.

Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари. Вчера „Джи Пи Груп“ съобщи, че се оттегля и от голяма поръчка в София – тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5.

Епицентър.бг