The Bulgarian Times

ЦРУ: Саудитският принц е поръчал убийството на Кашоги

в Свят
Loading...

Според анализ на ЦРУ престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман лично заповядал убийството на журналиста Джамал Кашоги в Турция, твърдят анонимни източници пред АП и Вашингтон Пост, предаде RT.

Според Американската разузнавателна агенция информацията е с най-високо ниво на доверие, като източникът цитира “хора, които са запознати с въпроса”. По-късно Ройтерс се позовава на собствения си източник, като казва, че агенция “е информирала правителството на САЩ за оценката си”, което противоречи на официалната позиция, поддържана досега от Рияд и Вашингтон.

ЦРУ има данни, че саудитският посланик във Вашингтон (и брат на принца) Халид бин Салман е провел телефонен разговор с Кашоги, в който го е уверил, че е безопасно да посети консулството в Истанбул – мястото, където по-късно журналистът бива убит от служители на тайните служби.

Официално никой във Вашингтон не коментира публикациите, но източници от ЦРУ твърдят, че и Белият дом, и Държавният департамент са получили данните от анализа.

Убийството на Кашоги, критик на сегашната власт в Саудитска Арабия и ветеран в политическите процеси в Близкия Изток, предизвика голям международен отзвук.
Турският президент Реджеп Ердоган твърди, че заповедта да бъде убит журналиста е “дошла от най-високите нива на саудитското правителство”, без да назовава принца, но очевидно го обвинява.

Изказаните от ЦРУ “оценки са неверни”, каза Фатима Баешен, говорител на саудитското посолство в САЩ пред Вашингтон Пост. “Имаме и продължаваме да чуваме различни теории, без да виждаме основната база за тези спекулации.”

По-късно вечерта посланикът на С.Арабия заяви, че Вашингтон Пост  не е успял да отпечата пълния отговор на посолството, включително твърдението, че “никога не е имало никакви телефонни разговори” с Кашоги.

“Това е сериозно обвинение и не трябва да се оставя на анонимни източници”, каза посланикът. 19MIN.BG

Мисия Рияд: договори-балони, укриване на мръсни пари, влияние или търговия с оръжие?

Anonymous Bulgaria: България доставя оръжие на терористи! За три години през България са минали 350 “дипломатически” полета с оръжие за терористи (ДОКУМЕНТИ + ВИДЕО)

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе