Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Френски историк: Международният ред, установен през 1945 г се разпадна, освободи се място за новия свят

в Свят
Loading...

Срещата между Тръмп и Ким Чен Ун в Сингапур на 12 юни сама по себе си беше значително събитие, защото тя помири най-могъщата държава в света с една «отритната» държава. Но значението на тази среща излиза далеко извън пределите на този политически момент. В този ден международният ред, установен през 1945 година, се разпадна, за да се освободи място за новия свят, пише френският историк Елен Карер дАнкос в своята статия за Le Figaro

Вече от доста време в еднополярния свят, който се установи след разпада на СССР през 1991 година се проявяват «признаци на слабост».

Избирането през 2016 година на президента Тръмп, който на първо място в програмата си постави националните интереси на САЩ, разтревожи Европа, която също започна да се разделя по националните си интереси.

Тези промени съвпаднаха с впечатляващия ръст на мощта на Китай и другите азиатски страни.

Появи се «многостранен свят», твърди френският историк, срещата в Сингапур само потвърждава това.

«Дезориентированата Европа» е принудена да признае, че след 70 години съвместен живот със САЩ — със защитата, която те оказваха в рамките на НАТО — че тя трябва да се научи да се грижи за своята сигурност сама или практически сама.

Европа също трябва да осъзнае, че в многополярния свят, в който Азия заема силна позиция, тя вече не се намира в центъра на световния ред и рискува да бъде изтласкана встрани.

Русия, която през 1991 и 2000 години вярваше, че е способна да се укрепи в Европа и да бъде призната за велика европейска държава, в продължение на няколко години се обръщаше към Азия, сключваше споразумения, разрешаваше спорове, влизаше в болшинството от наличните там многостранни форуми и дори стана един от съучредителите на ШОС, чиято роля и значение както и преди не са оценени.

Русия основа Евразийският икономически съюз.

Е, докога Западът ще има илюзии, че светът е същият, пита френският историк.

Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front

Последни от Свят

Отиди Горе