The Bulgarian Times

Фолиевата киселина – Най главният „женски” витамин

в Полезно

По времето на бременността на жената витамин В9- фолиевата киселина, е най-важният витамин за нея и за плода. Фолиевата киселина участва активно в синтеза на ДНК, на клетъчно ниво. ДНК, както знаем, отговаря за наследствеността. Витамин В9 активно участва във формирането на нервната система на зародиша. Затова медици препоръчват профилактично фолиева киселина да се приема три месеца преди предполагаемата бременност на жената.

При хиповитаминоза бъдещата майка усеща уморяемост, анемия, раздразнителност, отслабване на паметта. Трябва да е ясно, че дефицитът от фолиева киселина винаги се предава от майката на плода или на новороденото дете.

Този витамин участва в обмяната на биологично активните вещества – серотонин и адреналин, които осигуряват добро настроение и влияят върху състоянието на нервната система. За страдащите от токсикоза бъдещи майки е важен и фактът, че фолатите стимулират апетита. Участието им в изработването на солна киселина помага за нормалната работа на стомаха.

В организма фолатите не се синтезират и постъпват в него отвън, с храната. Храните, които съдържат витамин В9, са: бобовите храни, зелените листни зеленчуци, особено спанакът, кълновете, пълнозърнестите изделия, елдата, овесените ядки, бананите, орехите, портокалите, кайсиите, пъпешите, тиквите, фурмите.
Фолиева киселина съдържат и животинските продукти: черен дроб, жълтък, овче месо, пилешко и свинско месо, мляко, сьомга, риба тон, кашкавалът.

При топлинната обработка на зеленчуците се разрушават до 90% от фолатите, а в продуктите от животински произход те имат по-устойчива форма и загубите им са малки. Част от витамините се синтезира в червата и те се стимулират от целулозата. Тя намалява времето на престоя на храната в стомашно-чевния тракт. Целулоза се съдържа най-много в зърнените храни, зеленчуците, ядките.

Лекари смятат, че днес почти всеки човек страда от хиповитаминоза, особено жените, заради диетите на които се подлагат, и бременните заради токсикозата – повръщане или липсата на апетит. Днес рядко има хора с добро храносмилане и нормално ниво на желязо в кръвта, което също оказва своето влияние.

От хранителните продукти организмът усвоява по-малко от 50% от витамин В9, по други данни – не повече от 30%.

Лекари смятат, че дефицитът от фолиева киселина е най-разпространеният витаминен дефицит.

Фолиевата киселина се намира абсолютно във всичките тъкани в организма, но най-много – в черния дроб. Учени изясниха, че ако фолиева киселина не постъпва отвън, запасите й в организма стигат за три седмици.

Всмукването на фолиева киселина в червата се снижава при приемането на алкохол, препарати, които неутрализират солната киселина в стомаха, сулфаниламиди, противоепилептични средства, аспирин и аналгетици, когато се приемат дълго време, орални контрацептиви и др.

За добро усвояване на витамин В9 допринасят витамините от групата В и С.

Интересно за фолатите
Различни учени отделяли и описвали близки по биологично въздействие вещества от черния дроб на животни, дрожди и листа спанак. Около 1941 г. било предложено общото име “фолиева киселина”, което в превод от латински означава “лист”.
За да се запазят фолатите в храната, зеленчуците и плодовете се съхраняват в хладилника, тъй като фолиевата киселина е много неустойчива към светлина и кислород.

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

Последни от Полезно

Отиди Горе