Фитилът на ядрената война е почти запален

в ПО СВЕТА

От Пхенян обвиниха Вашингтон, че извършва поетапна подготовка за въоръжен конфликт в региона.

Най-крупните в историята военновъздушни учения между САЩ и Южна Корея са насочени срещу КНДР и предизвикват тревога, това заявиха от външното министерство на Северна Корея.

Според дипломатите, въпросът е в това кога точно ще започне войната.

В маневрите  Vigilant Ace, които възмутиха Северна Корея, са задействани стратегическите бомбардировачи В-1В и многоцелевите изтребители от пето поколение  F-22 и F-35A.

«САЩ провеждат най-крупните в историята съвместни военновъздушни учения в региона на Корейския полуостров, насочени срещу КНДР, а високопоставените американски политици правят едно след друго войнствени изявления, което предизвиква тревога», се казва в съобщението от  севернокорейското МВнР, разпространено от Централната телеграфна агенция на Корея  (ЦТАК).

От външнополитическото ведомство обвиниха САЩ в поетапната подготовка на въоръжен конфликт в региона и подчертаха, че риториката на американските чиновници е предупреждение, че КНДР трябва да започне да се подготвя за война на полуострова.

Според севернокорейските дипломати, понастоящем остава само един въпрос: «Кога ще започне войната?»

«Ние не искаме война, но няма да се крием, ако тя започне. Ако САЩ оценяват нашето търпение неправилно и запалят фитила на ядрената война, то ние ще ги заставим да си платят скъпо, използвайки нашите мощни ядрени сили, които ние последователно укрепваме», се казва в съобщението.

Пхенян добави още, че целият свят трябва да види кой носи отговорност за създаването на напрежение на Корейския полуостров и  кой представлява заплаха за мира и стабилността на Земята.

НАЙ-КРУПНИТЕ УЧЕНИЯ В ИСТОРИЯТА

Съвместните военновъздушни учения между САЩ и Южна Корея Vigilant Ace, които южнокорейските СМИ наричат най-крупните в историята, стартираха в понеделник, 4 декември, и ще продължат до петък.

В маневрите са задействани стратегическите бомбардировачи В-1В и многоцелевите изтребители от пето поколение  F-22 и F-35A.

От Тихоокеанското командване на Въоръжените сили на САЩ съобщиха, че в ученията  Vigilant Ace ще участват 230 самолети, включително изтребители пето поколение с технологията «стелт».

Целта на маневрите е: тренировка на бойната готовност на ВВС за защита на Южна Корея в случай на необходимост.

В ученията за първи път са задействани изтребителите-бомбардировачи от пето поколение  F-35А.

Известно е, че именно F-35 трябва да замени изтребителя  F-16 в ролята му на основен носител на тактическото ядрено оръжие на страните от НАТО.

Ученията започнаха скоро след изпитанието на междуконтиненталната балистична ракета «Хвасон-15», които изпитания Пхенян проведе на 29 ноември.

Тогава ракетата преодоля 950 км при височина на полета около 4.5 хиляди км и падна на 250 км от крайбрежието на Япония.

След пуска на ракетата, който бе наблюдаван лично от Ким Чен Ун, Пхенян обяви за успешното завършване на създаването на ядрено въоръжение. КНДР обяви, че новата ракета може да порази цели по цялата територия на САЩ.

Постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли заяви по този повод:

«Никога не сме искали война със Северна Корея, и до днес не я искаме, но ако това се случи, то можете да не се съмнявате, че севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен».

Постоянният представител на Русия към ООН Василий Небензя призова всички страни да избягват стъпки, водещи към по-нататъшна ескалация на напрежението. / News Front