Фирма мами клиенти с по-скъп ток за 2018-та г.

в БЪЛГАРИЯ

Осемдесет и две (82) фирми имат право да купуват електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“. Ето част от тях (18) от оригиналния списък в сайта на централата, попаднали в извадката само защото се намират в началото и края на списъка (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката на таблицата):

След като закупят съответните количества електроенергия на търговете провеждани от АЕЦ-а тези фирми препродават стоката на трети страни, като малки, средни или големи фирми, семейства или я изнасят. В края на миналия месец (ноември) една от фирмите в този списък е разпратила еднотипни уведомителни писма, в които обяснява на своите клиенти, че поради някакви си причини от 1-ви януари 2018-та г. те ще трябва да се бъркат по-дълбоко за да си платят тока. Ако искат да се откажат от услугите на доставчика си да бъдат така добри да го уведомят до 17 часа на 11-ти декември. Какъв е главният КОЗ в аргументацията на фирмата пред клиентите си?
В краткото писмо има много твърдения без никакво покритие и възможност за проверка и потвърждаване. Но за да изглежда още по-правдоподобно фирмата е приложила към основния текст една ТАБЛИЦА, на която са показани няколко оферти от проведени от АЕЦ „Козлодуй“ търгове в края на октомври и началото на ноември т.г. Но въпросната таблица е леко МА-НИ-ПУ-ЛИ-РА-НА, така че да заблуди клиентите на фирмата. Самите клиенти практически е много трудно, до почти невъзможно да открият и забележат манипулацията.
На този етап не мога да ви кажа нищо повече.
Разказвам ви всичко това, за да ви приканя с общи усилия да се опитаме да разберем, дали въпросната манипулация е дело на един-единствен играч на пазара на електроенергия или е дело на сговор и картел между повече фирми? Ето защо ви призовавам да се позамислите. Ако и вие сте клиент на някоя от фирмите-посреднички (извън трите основни ЕРП-та) при доставката на електроенергия и наскоро сте получили предизвестие за скорошно поскъпване прочетете писмото още веднъж. Ако в него има приложена таблица с оферти от проведени търгове в АЕЦ-а е добре да снимате това писмо и да го публикувате във Фейсбук, примерно. На вашата си стена или под настоящата статия на моята стена. Можете предварително да изтриете имена, адреси и номера на договори, но да останат имената на фирмата и датите на изпращането на писмото и срока до който трябва да вземете решение.
Така за около седмица ще се изясни дали в схемата участва повече от един доставчик. Ако такива се окажат повече от ТРИ към 11-ти декември обещавам че същата вечер ще ви разкрия механизма на измамата. Преди това нека НИКОЙ ДА НЕ СЕ ОПИТВА да ми досажда с въпроси и молби за изключения или каквото и да било друго нещо. Всичко което е нужно вече съм ви го казал. Не досаждайте!

Пълният списък на фирмите купуващи ток от АЕЦ-а можете да видите от този адрес.

Успешна нова седмица!

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)