Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Филтри за гласоподаватели: За, и Против

в България
Loading...

Бях обещал, че ще напомням, нали?
Ето – държа си на обещанието: ще напомням, докато това не бъде изпълнено: Основните, първи по време и значение, най-важните искания на Протестите, които да стрелят в основните причини, пораждащи всички останали безобразия, са:

1. Лустрация! До дъно!

2. Филтър за гласоподаватели по критериите:

  • данъкоплатец
  • образование – средно
  • съдимост
  • уседналост

3. Мажоритарна система в 2 тура;

4. Референдуми: 4 пъти годишно, всеки с по 20-30 въпроса за решаване, със задължителен характер, и да се предизвикват с 50,000 подписа.

Трябва да се реже коренът, а не клоните.

Миналият път обсъждахме точка (3)Мажоритарната система в 2 тура.
Сега ще изложа аргументите за най-оспорваната точка: 2: филтрите за гласоподаватели.

Аргументи “против”:
“Borislav Georguiev Borisov “филтър” не може да има Пламка – това е дискриминация по всички закони на планетата. С този филтър пращаш другите си смислени предложения в сектора на шовинистично-неофашистките предложения – помисли върху това, моля. “”НЕ МОЖЕ да има “филтър на гласоподаватели” вм XXI в. – това трябва да се разбере Пламка.”

“Hristo Karaivanov Т.2 и 3 са абсурди. И образователната и съдебната система са такъв гнилоч, че да не си осъден си е обида. Да имаш диплома също. Защо я има 5-те лъжи. Защото “образованите” лъжат и налагат ментета. Кое в дипломирането гарантира ум и ДУХ!! РЕагирай на системата и ще си лепнеш присъда….коментира ли сме ги тези неща. Докато ги има не бих погледнал сериозно на цялата идея….”

“Iliyana Kanchovska Единственият проблем по т.2 е, че директорите на средните училища такава далавера ще врътнат с тия дипломи за завършено средно, че свят ще ви се завие … Както и правят, за шофьорските книжки … Освен това идете в някое училище из селата да видите как се минава от клас в клас … ТРАГЕДИЯТА Е ПЪЛНА !”

Моите аргументи “За”:“…дайте да видим… кое му е толкова дискриминационното на тези филтри:2. Филтър за гласоподаватели по критериите:

  • данъкоплатец
  • образование – средно
  • съдимост
  • уседналост

1. Данъкоплатец. Ами че в коя “бяла” държава неданъкоплатеца има право на глас за изборите? Аз знам примери даже за обратното: в САЩ например, при наличието на зелена карта, и на ID документи, ти си бачкаш, плащаш си данъците, и НЯМАШ право на глас! Нещо повече, ако имаш гражданство, но не си роден на територията на САЩ, нямаш право да се кандидатираш за президент – можеш да станеш максимум сенатор! И никой не мрънка! Между другото, и в Русия е така: имам си статуса на РВП (разрешение на временное проживание), имам си фирма, осигурявам работа на хора, плащам си данъците, но… нямам право на глас!

2. Образование – средно. Основното образование е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по закон! Средното не е. Но даже и да свалим това изискване до основно образование, това не е нищо повече от призив за спазване на законност, нищо повече! Как може човек, не уважаващ и не спазващ законите, да има право на глас за хора, които ще правят, и прилагат законите?!

3. Съдимост. Според мен е очевидно: няма никаква логика (и в много държави действително си е така) осъждани (тоест, бивши и настоящи престъпници) да имат право на глас. А тези, които нямат основно образование, са си закононарушители, както и да го погледнеш: и те, и родителите им.

4. Уседналост. Аз съм 13 години в Русия. Нямам право на глас. Има хора по 15-20 и повече години в САЩ, или в други страни на Европа. Нямат право на глас. Въпреки, че бачкаме, плащаме данъци, някои сме даже по-успешни финансово от местните, но… нямаме право на глас, въпреки, че по принципа “уседналост” ние сме изрядни (за тези държави).

От къде на къде някой, който не сърба горчивата попара в България, няма поглед на нещата отвътре, и няма да понесе на себе си после последствията за “избора” на неправилния политик и/или политически решения, ще трябва да предопределя съдбата и участта на тези, които са били, са, и ще останат в тази България за целия мандат на неправилния избор на гастрольорите?”

“Не може ДА НЯМА филтър за нещо, което е безкрайно отговорно и значимо за качеството на живот на милиони хора за години напред, в 11-12-13…и в 21 век, Бай Боре!”

“Homo Sapiens, и Homo Erectus са различни видове. И само външно страшно много си приличат. Има още един маркер: Библията: там е казано, че “И Господ създаде човекът по свой образ и подобие”.Мнозинството от тези, които ще отпаднат благодарение на тези филтри, не са подобие божие – очевидно и ясно е и без допълнителни доказателства. Та, аз си настоявам на своето, не, защото е свое, а защото е в полза на справедливостта (ако щеш, даже и кармичната): филтрите си требат, и силно!”

“Същества, които си продават децата, не са Homo Sapiens, и не са “божие подобие”.Същества, които отговарят на доброто с грабеж, разруха, убийства, и разбойничество, също не са божие подобие. Същества без координатна система за добро и зло, за причина и следствия – също. Бог също поставя в Библията маса изисквания към своите образи и подобия, за да бъдат такива. Аз не съм измислил филтрите за това.

Освен това: защо, когато трябва да приемем някого на работа, имаме изисквания, които са филтри. Ако ще и готвач да е, гледаме му дипломата, стажа, оценката от бившите работодатели, което е същото. Ние слагаме филтри за приемане на работа за всяка сфера, и го намираме за нормално. Защото то си Е нормално. Тогава, от къде на къде за всички малки и дребни сфери от бизнеса и живота филтри и изисквания има, и те са нормални, а когато става дума за филтри за хората, които ще решават: кой и как да управлява държавата, и обществото, тези филтри изведнъж стават нещо ужасно, и неприемливо? Това не е двоен стандарт! Това е пълна липса на стандарт, и здрав смисъл!”
“Образованието е ценност, която се постига с труд.Да се омаловажава, или игнорира образованието, е омаловажаване, и пренебрегване на ценността ТРУД!

Образованието е ЗНАНИЕ!
Как така някой, който не се е трудил, не иска да се труди, и не притежава с труд придобито знание, ще може да направи правилен, и информиран избор: кой и как трябва да управлява милионите народ за следващите години?
Това е безумие!
От частните примери за идиоти и простаци с дипломи да се обобщава за всички образовани хора е меко казано крив подход!
Ясно е, че има много такива. Никой не спори с това.
Но също така ясно е, че идиотите и простаците сред притежателите на дипломи са много по-малко, отколкото идиотите и простаците сред тези без основно образование.”

Пламен Пасков, Фейсбук

 

Loading...

Последни от България

Отиди Горе