Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Учени спорят за произхода на Луната

в Свят

Науката знае много за Луната, но въпросът как тя се оказала в полето на притегляне на Земята и досега остава не разкрит

 Данните за него са противоречиви и те могат да бъдат интерпретирани по различен начин.

Кои са основните хипотези за произхода на земния спътник

Най-разпространената версия твърди че Луната се образувала при сблъсъка на младата Земя с хипотетичната планета Тейя. Смята се, че Тейя била много по-малка от Земята, примерно колкото Марс. През 2004 г. учените предположили, че двете планети се образували на еднакво разстояние от Слънцето и в резултат от гравитационното притегляне със Земята Тейя се откъснала от орбитата си и ударила нашата планета. В резултат от вещество в мантията на Земята и Тейя се образувала Луната.

Но възниква въпросът къде са отишли частиците, които е трябвало да привнесе Тейя? Почвата на Луната, реголитът, и земната кора много си приличат – разлика има само в съотношението на елементите. Частта на стабилните изотопи на кислорода в почвата на Луната и Земята е почти еднаква, но на спътника има много титан, уран, торий, малко водород, азот, флуор, инертни газови. Фактът, че на Луната има воден лед, също говори в полза на родството между двете космически тела.

Може ли Тейя и Земята да са имали съвършено еднакъв състав?

Учените не са склонни да мислят така. Ако веществото в Тейя не е открито на Луната, в действие тръгва друга хипотеза – много голяма планета е ударила Земята, избила е от нея големи парчета, които образували Луната.
С теорията „за голямата Тейя“ се обяснява дефицитът от желязо на спътника. Защото този елемент е концентриран в ядрото на Земята, а на Луната това вещество според тази теория се е образувало от мантията.

Неласкавата сестра

В лунната почва на практика няма летливи елементи и това насочва учените към една нетривиална идея. Те предположили, че челният сблъсък на Земята и малката Тейя довело до формирането на пръстен от разтопени вещества и парчета планински породи. В края на пръстена веществото се сгъстило, в него заседнали разтопените вещества и така възникнал зародишът на нашия спътник. Леките и летливи елемента от нагряването се изпарили.
В полза на тази хипотеза говори фактът, че лунната кора се състои от анортозити – много древни планински породи, образували се от разтопени вещества. Анортозити има и на Земята.

Още една модификация на основната хипотеза: Тейя пробила младата Земя и напълно се разтворила в нейната мантия. От удара в Космоса попаднала много земна материя, която сформирала Луната.

Има и хипотеза, според която Земята и Луната произлезли от облак. Зараждащата се планета не могла да притегли всичките частици материя около нея и те останали на орбитата й. В крайна сметка възникнала Луната, която много прилича на Земята. / Издателство “Распер”

ПО ТЕМАТА:

Луната е доставена в орбита около Земята за контрол и поробване на планетата

 

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе