вашият виртуален всекидневник

Учени бият тревога: 4 украински АЕЦ са в окаяно състояние, гответе се за нов Чернобил до 2020 г.!

в Свят

Предупреждението е на аналитици от Energy Research & Social Science

Карта на украинските АЕЦ

Заради очакванията за студена зима и натоварването на украинската енергийна система, рискът от ядрена катастрофа с европейски мащаб е повече от сериозен, твърдят експерти в сп. “Globalresearch”

Опасността от сериозна авария в някоя от атомните централи в Украйна е повече от сериозна. Това смятат аналитици от Energy Research & Social Science.

“Гответе се за нов Чернобил” – с това тревожно заглавие излезе списанието Global Research, в което аналитиците бият тревога във връзка с предстоящата опасност. Във връзка с очакванията за студена зима и натоварването на украинската енергийна система, рискът от ядрена катастрофа с европейски мащаб е повече от сериозен, твърдят те.

До 2020 г. съществува 80-процентна вероятност за “сериозна авария” на една от атомните електростанции на Украйна, казва се в статията. Специалистите подчертават, че заради честите спирания на тецовете на въглища в Донбас, се е увеличило натоварването на АЕЦ.

Оборудването на тези станции обаче, което е още от времената на СССР, е силно амортизирано. В Украйна работят общо 4 атомни станции – “Запорожие”, “Ривна”, “Хмелницкий” и “Южно-Украйна” От 15-те ядрени реактори на тези четири станции, 12 са били въведени в експлоатация преди 1990 г. и имат предвиден експлоатационен срок 30 години. На практика всички те вече са надживели предвидения им живот. Днес украинските власти отчаяно изстискват последните сили на тези съветски ядрени обекти.

По данни на Energoatom, държавните компании, експлоатиращи АЕЦ в Украйна, в първата половина на 2017 г. са разпоредили да се увеличи производството с 13 процента (сравнено с 2016 г.). Така били произведени повече от 45 милиарда киловатчаса енергия. Ситуацията се усложнява още повече от това, че Украйна се отказа от руското гориво и премина на доставки от САЩ. Но съветското оборудване не е приспособено към американския продукт. В случай на катастрофа Европейският съюз ще се сблъска не само със сериозни екологични проблеми, но и с бягство на огромен брой украинци от зоната на бедствието. / БЛИЦ

Какво да правим при повишена радиация ?

 

Loading...
loading...
loading...
Учени бият тревога: 4 украински АЕЦ са в окаяно състояние, гответе се за нов Чернобил до 2020 г.! by

Последни от Свят

Отиди Горе