Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Учени бият тревога: Човечеството все повече оглупява

в Свят
Loading...

Нови изследвания показват, че съществуващата през ХХ век тенденция към растеж на коефициента на интелекта на човека силно спада.


Феноменът, според който показателите на коефициента на интелекта (IQ) се увеличават средно с три пункта във всяко десетилетие през ХХ век, се нарича ефект на Флин. Но тази тенденция на бърз растеж отдавна е в миналото.


В Центъра за икономически изследвания Рагнар Фриш в Норвегия анализирали резултатите от 730 хиляди тестове за определяне нивото на IQ. Ефектът на Флин стигнал най-високи нива при хората, родени в средата на 70-те години.


Оттогава той силно започнал да спада. Учените изследвали норвежки мъже между 18 и 19 години.


Родените след 1975 г. показали по-нисък коефициент на интелекта. Тази тенденция според психолога Стюарт Ричи от университета в Единбург предизвиква безпокойство.


Това не е единственото изследване, което показва спад в умствените способности на хората. Преди десет години същите резултати получил и самият Флин, който изследвал интелектуалното ниво на британски тийнейджъри. 


Норвежкото изследване смята, че причината за спадащото интелектуално ниво на подрастващите не се дължи на демографската ситуация, нито на разпространението на не толкова успешни гени, а заради промени в начина на живот. Вероятно върху коефициента оказват влияние образованието и възпитанието на децата, игрите, които играят, заниманията им и дали четат книги.


Учените, които изучават умствените способности на подрастващите, разделят интелекта на подвижен и кристализиращ. Кристализиращият включва онова, на което са обучили децата, а подвижният е способността им да виждат нови алгоритми и да използват логиката за решаването на проблеми.

Росица Тодорова, Издателство”Распер”

П.П. Прост човек да управлява? ЛЕСНО!..

ПО ТЕМАТА!:

60 000 вдебилени US идиоти отблъскват урагана “Ирма” с вентилатори… (обновена)

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе