The Bulgarian Times

“Уолстрийт джърнъл”: Тръмп обмислял удар по руски ракетни комплекси в Сирия

в Свят

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е разглеждала три варианта за ударите в Сирия миналата седмица, между които е и атака срещу руски противоракетни комплекси, пише в. “Уолстрийт джърнъл”, като се позовава на собствени, неназовани източници, предаде Дневник.

Според публикацията Пентагонът е бил възпиращ фактор в решението на Тръмп какви цели да избере за ракетното нападение, тъй като той се спря на най-консервативния първи вариант, споменат от вестника – удар по обекти, за които се предполага, че са свързани с производството на химически оръжия. Изглежда, президентът все пак е решил да го “разшири”, като включи и помещения, където се разработват такива оръжия, а не само производствени бази.

Вторият вариант бил бомбардировка на командни пунктове на сирийските правителствени сили заедно с инфраструктура, която може да се използва за разработване на химически оръжия. Тръмп, изглежда, е използвал и част от него в окончателното си решение.

Имало е обаче и трета, най-радикална възможност за удар по руската противовъздушна отбрана (ПВО), за да се “подкопае военната мощ” на режима на президента Башар Асад. Такива удари биха били три пъти по-мащабни от предприетите от САЩ и съюзниците и според Пентагона биха лишили Асад само от военни възможности, без да атакуват “политическата му машина”.

Министърът на отбраната Джеймс Матис обаче предупредил, че последният вариант може да е опасен и да доведе до отговор на Русия и Иран, пише “Уолстрийт джърнъл”. Според вестника Тръмп искал от екипа си да разглежда и възможността за удари по руски и ирански цели, ако е необходимо.

На изстреляните над 100 ракети от сили на САЩ, Великобритания и Франция отговори само сирийската ПВО (като при това данните колко ракети са свалени се разминават) и не последва военна реакция на съюзниците на Асад в конфликта, Русия и Иран. / 24 Часа

Последни от Свят

Отиди Горе