Украински радикали оставиха „послание“ за Унгария на паметника на унгаро-украинската дружба

в ПО СВЕТА

Украински националисти, на фона на кризата в отношенията между Киев и Будапеща, оставиха » послание» на Унгария осквернявайки паметникът на «украинско-унгарската дружба», съобщиха украински медии.

Кръстът на планината Керек е поставен през 2001 година по повод 2000-та годишнина от Рождеството на Христос в деня на Свети Петър и Павел.
В неговите основи е зарита капсулата със следното послание до бъдещите поколения:

„Братя и сестри во Христа!
Този Кръст е въздигнат в дар за бъдещите поколения на границата на третото хилядолетия и е посветен на 2000-та годишнина от Деня на рождението на Христос.
Ние, хората, живеещи в началото на Златния век, Ви изпращаме това послание и желаем мир на душата ви, мир сред хората на Земята, здраве и Божие благословение.
Посланието е съставено в светия ден на Петър и Павел, 12.07.2001 година, гр. Берегово“.

Сега паметникът, който е символ на единението на два народа е поруган с националистка символика,
На стените на монумента с червена боя на изписани думите „Слава на Украйна – на героите Слава!“.
В основата на кръста е нарисувано червено-черното знаме на УПА.

Това не е първи подобен вандалистки акт от страна на украинските националисти, като с подобни действия, последните се опитват да покажат отношението си към опитите на Унгария да защити закарпатските унгарци.

По-рано радикали се събраха и пред посолството на Унгария в Киев, където демонстративно унищожиха чучело на Виктор Орбан.

Опитите на двете страни да урегулират кризата в отношенията Украйна- Унгария, удрят на камък. А подобни провокации с радикален маниер още повече задълбочават кризата.

Припомняме, че особено се изостриха отношенията между страните, след приема на скандалния закон за Образованието, който ограничава правата на всички национални малцинства живеещи на територията на Украйна. След приемането на закона Виктор Орбан и властите на Унгария остро осъдиха и разкритикуваха действията на Киев, обещавайки, че ще блокират всички инициативи на Украйна свързани с ЕС и НАТО. / News Front

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=MgGIaZ6dbQA