Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Тъмна сделка: Катар и ”Гленкор” продават акциите си от приватизацията на ”Роснефт”

в Свят
Loading...

Най-голямата приватизационна сделка на Русия от промените досега- продажбата на държавен дял от 19% в ”Роснефт”-продължава да става все по-съмнителна.

Посочените като “стратегически инвеститори” Катар и “Гленкор”, които купиха тези акции, са започнали да ги продават, съобщи “Ведомости”, като се позова на информация от шефа на руската компания и близък до Владимир Путин Игор Сечин.

Оказва се, че голяма част от пакета акции- 14.16% от “Роснефт” е бил продаден на китайския холдинг “Хуансин” от Катарският суверенен фонд QIA и швейцарската компания “Гленкор”, съобщи “Уолтстрийт джърнъл”.

Купувачът от Китай е частна компания, която има активи в петролния и финансовия бизнес. Според съобщение на “Гленкор” сделката е сключена на цена с 16% по-висока от среднопазарните стойности на акциите на “Роснефт”, което прави 8.9 милиарда долара. Друг източник от финансовите пазари обаче смята ,че цената е доста по-ниска-около 7.5 милиарда долара.

В Катар и в “Гленкор” остават още около 5% от акциите на руската компания. Според руски експерти, продажбата е станала заради наложените от САЩ нови санкции срещу руския енергиен сектор. Други обаче смятат, че това е предварително уточнен сценарий, според който след няколко продажби на отделни компании, накрая собственик на тези акции ще се окаже мениджмънта на “Роснефт”, начело със Сечин.

Още при извършването на приватизационата сделка експерти предупредиха, че тя е много непрозрачна и затова минава през офшорни компании, чиито собственици и досега не са известни. Финансовото положение на “Роснефт” в момента не е никак добро, след като компанията сключи дългосрочни договори с Китай за доставка на петрол срещу инвестиции, но на цени, доста под средните за пазара. Така руснаците залагат петрол, който още не са добили, а получават цена с 4-6 долара на барел под средните котировки. / FROG NEWS

П.П. Колкото „Лукойл” е Руска, толкова и ”Роснефт ”…

Последни от Свят

Отиди Горе