The Bulgarian Times

Тръмп: $7 трлн. за войни в Ориента стигат

в Свят

Президентът Тръмп призова за край на финансирането на войни в Близкия Изток, които са стрували според сметките му на Вашингтон 7 000 000 000 000 долара за последните 16 години

 Той включва в тотала Афганистан и Ирак, но не и Сирия, където само тази година има удвояване на средствата за т.нар. Свободна армия на т.нар. Демократична опозиция. И това независимо от тържественото обещание на Тръмп към турския му колега Ердоган за спиране на тази помощ, понеже голяма част от нея отива за кюрдските сили. Удвоени са парите и за прокси войната в Украйна.

Вашингтон поуст атакува сметки, като привежда пример, че до септември 2016 г. Пентагонът бил похарчил в Ориента 3,6 трилиона долара. Но след това започна офанзивата в Мосул и продължи със създаване на 4 бази в Сирия. Сметките на Тръмп може би са съвсем верни, защото според друго изследване – на професори от Харвард, до 2013 г. САЩ официално е похарчил 4 трлн., а неофициално до 6 трилиона долара за битки в Близкия Изток и Средна Азия. При това, без да се брои военната помощ за Израел.

„Тази година даваме незапомнените в историята 1,5 трлн. долара за инфраструктурни проекти от 4,4 бюджет”, похвали се Тръмп, който бе обещал реновиране на Америка в предизборната си кампания.

В новия бюджет на САЩ военните разходи са 686 млрд. долара – 15 пъти по-големи от руските. Те са част от бюджета за сигурност от общо 716 млрд. долара. Другите 30 млрд. ще се похарчат от многобройните тайни служби на САЩ. От всичките тези огромни пари за сигурност и отбрана малко под 10% или 69 000 000 000 са предвидени за преки военни действия. / 19MIN.BG

Последни от Свят

Отиди Горе