Тръмп ще убие долара, за да спаси Америка

в ПО СВЕТА

«Администрацията на Доналд Трйъпа обяви неочаквана война на долара», пише популярното американско издание  Politico

Можем да се съгласим с американските журналисти, но по никакъв начин не бива да твърдим, че това е изненада за тези, които внимателно следят американската икономика, а не само американската пропаганда.

На форума в Давос най-влиятелните фигури от икономическия блок на президентската администрация, главата на финансите на САЩ Стивън Мнучин и министърът на търговията Уилбърс Рос, открито заявиха, че на Америка на Тръмп й е изгоден слабият долар, отколкото да провокират падане курса на американската валута на международните пазари.

Самият Тръмп, явно ядосан от подобна рязка реакция, се постара да запази ледено лицето си и подчерта, че в края на краищата в някакво светло и неопределено бъдеще той иска да види долара силен.

Но пазарите на този етап не му вярват.

Стивън Мнучин

Действията на администрацията на Тръмп на валутния фронт са продиктувани от самата логика на неговата президентска програма. Силният долар обезсмисля всякакви опити да се върне в САЩ производството на стоки и услуги, които трябва да се конкурират на световния пазар, защото те там просто няма да бъдат нужни на никого заради твърде голямата си стойност.

Нещо повече —  скъпият долар прави импорта на китайските и европейските стоки в САЩ още по-изгоден, а изкарването на производствени мощности зад граница — желано.

Разбира се, против евтиния импорт могат да се вкарат забранителни тарифи, но ответните мерки на ЕС, Китай и други страни ще нанесат симетрична вреда на американските експортьори.

Освен това, повишаването на доларовите процентни лихви на Федералната резервна система на САЩ, т.е. на главния драйвър на ръста на долара по отношение на другите валути, напълно може да провокира нови балони на американските финансови пазари, а също да предизвика сериозни проблеми за американските корпорации, които все още имат производство в САЩ и вече са свикнали с много ниските доларови кредити.

Точно затова главата на американските финанси Стивън Мнучин заяви в Давос:

«Очевидно, че по-слабият долар — това е добре за нас, защото той е свързан с търговията и други възможности».

И добави, че в краткосрочна перспектива ценността на долара «въобще не предизвиква безпокойство» сред администрацията на Белия дом.

News Front

Най-простото обяснение, какво е доларът ?