Тръмп удари Сирия и вдигна петрола, сега – криза с Иран, и пак същото… После кажете, че не е агент на Путин…

в СВЯТ

По време на търговията в сряда петролните цени нарастват с близо 3%, достигайки ново три и половина годишни върхове, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното споразумение относно ядрената програма на Иран и заплаши Техеран „с най-високо ниво“ на икономически санкции, съобщава БНР.

Игнорирайки молбата на своите съюзници, Тръмп изтегли Съединените щати от международна ядрена сделка с Иран, която беше договорена в края на 2015-а година, повишавайки по този начин рисковете за сериозен конфликт в Близкия изток и увеличавайки несигурността по отношение на световните петролни доставки в момент, когато пазарите на черното злато вече изглеждат доста затегнати.

За новия силен ръст на цените допринасят и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт, според които складовите запаси на суров петрол в САЩ се понижиха за седмицата до 4-ти май с близо 1,9 млн. барела, докато запасите на бензин се свиха с 2,1 млн. барела, а тези на дестилатните петролни продукти – с цели 6,7 млн. барела.

В сряда фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нарастват с 2,9% към ново най-високо ниво от ноември 2014-а година насам около 71,17 долара за барел. Фючърсите на петрола брент също поскъпват с близо 3% към нов многогодишен връх от 77,20 долара за барел (най-високо ниво от ноември 2014-а година насам).

Новото силно възходящо рали е факт, след като малко преди снощното решение на Тръмп за оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, петролните цени се сринаха за кратко с цели 4% на фона на неясни слухове, че американският президент може и да отложи вземането на това важно решение.

Очакванията за намаляване на иранския петролен експорт са основна причина за новото поскъпване на черното злато, като трябва да се има предвид, че Иран е третият най-голям износител на петрол в рамките на ОПЕК.

При предишния кръг на икономически санкции спрямо Техеран, които бяха в сила до началото на 2016-а година, предлагането на ирански петрол се сви с около 1 млн. барела на ден.

След международното споразумение относно ядрената програма на страната обаче износът на петрол от Иран започна да се възстановява, като през март тази година Техеран вече добиваше 3,81 млн. барела дневно, или почти 4% от глобалното петролно производство и от началото на годината изнасяше средно по 2 млн. барела на ден.

Редица анализатори предполагат, че подновяването на икономическите санкции от страна на САЩ може да доведе до намаляване на предлагането на ирански петрол с между 300 хиляди до 1 млн. барела на ден в зависимост от това, колко държави ще се съобразят със санкциите на Вашингтон.

Трябва да се има предвид, че оттеглянето от иранската ядрена сделка означава, че САЩ вероятно ще възстанови санкциите спрямо Техеран след 180 дни, освен ако преди това не бъде постигнато някакво ново споразумение.

Решението на Тръмп предполага, че пазарът на суров петрол ще се затегне значително през втората половина на тази и през 2019-а година, което да провокира по-нататъшно поскъпване на черното злато.
„Към настоящия момент търсенето и предлагането на петрол са почти балансирани, като евентуално съкращаване на иранския износ на по-късен етап през настоящата година може да доведе до ново поскъпване на петрола с поне 10 долара за барел и в този случай фючърсите на петрола брент могат да поскъпнат към 90 долара за барел, посочи пред Ройтерс анализатор от Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио. / КРОСС


Израел удари Сирия един час след края на иранската сделка

Израел удари аванпост близо до столицата Дамаск един час след края на иранската сделка.  Държавните медии в Сирия съобщиха, че въздушната защита е прихванала две от ракетите. По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че се оттегля от ядрената сделка с Иран, като го нарече основен износител на тероризъм в региона, пише Time.

Нападението е било в Кисвех, точно на юг от Дамаск – област, известна с множество бази на сирийската армия. Държавната телевизия по-рано съобщи за големи експлозии в района.

Сирийската обсерватория за човешки права заяви, че ракетите, убили 9 души, са насочени към депата и ракетни установки, които вероятно принадлежат на иранските елитни революционни гвардейци в Кисвех. Групата, която следи отблизо войната в Сирия чрез мрежа от активисти на място, заяви, че не е ясно дали убитите са членове на революционната гвардия или членове на про-иранска милиция. Докладът не може да бъде потвърден независимо.

Служител на регионалния съюз, ръководен от Иран, който подкрепя сирийския президент Башар Асад, заяви, че ударът е бил насочен към сирийската армия, но са загинали обикновен гражданин и съпругата му, които всъщност минавали с колата си. Той посочи, че ракетите вероятно идват ракети от Голанските възвишения.

Няма коментар от Израел, който почти никога не потвърждава или отрича въздушните удари в Сирия. Такива удари станаха по-чести напоследък, на фона на нарастващото напрежение между  Израел и Иран.

Иран обеща да отвърне на неотдавнашните израелски удари в Сирия, насочени към иранските постове в страната. При атака миналия месец в провинция Хомс, бяха убити седем ирански военни, за които Техеран обеща да отмъсти.  / 19MIN.BG