Тръмп предупреди, че може да въведе извънредно положение

в СВЯТ

Американският президент поднови предупрежденията, че може да въведе извънредно положение в страната. Подобен ход би му позволил да заобиколи Конгреса за изграждането на стена по границата с Мексико. Заради отказа на демократите в Сената да отпуснат средства за подобно съоръжение, американското правителство остава блокирано.

Имам абсолютното право да обявя извънредно положение – повтори Доналд Тръмп и в граничния град Маккалън, в Тексас, където беше на посещение. При извънредно положение президентът има право да нареди изграждането на военни обекти със средства от фондове на министерството на отбраната.

Доналд Тръмп не отстъпва от искането си да се отпуснат 5,7 милиарда долара за изграждането на гранична преграда, като е готов да отстъпи само за това тя да не е бетонна стена. По думите му незаконната миграция води до престъпления, като разпространение на наркотици и убийства, както и до източване на обществени средства. И настоява, че стената е част от националната сигурност. На свой ред демократите, които вече доминират Камарата на представителите в Конгреса, също не отстъпват от позицията си, че стената е неморална, скъпа и неефективна. Без тяхното одобрение бюджетът на правителството не може да бъде приет. Ако кризата не бъде решена до утре, това ще е най-дългата парализа на правителството – по-продължителна от тази през 1995-та, която беше 21 дни.

Днес е първият ден, в който работещите във федералните служби, останали затворени, трябваше да получат заплатите си, но това няма да стане. Много от тях са принудени да си намират временна работа или да вземат заеми, за да платят сметките си.

Заради блокирането на американското правителство президентът се отказа да участва в Световния икономически форум в Давос от 21 до 25 януари. Той обяви решението си в Туитър, като го обясни, че причината да не направи това важно посещение е „неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите“.